Vad är goalball?
Goalball är en bollsport som kom till efter andra världskriget i syfte att rehabilitera krigsskadade som helt eller delvis förlorat synen. Det var 1946 som en tysk och en österrikare uppfann sporten. Den är specialutvecklad för att personer med synnedsättning ska kunna hålla på med en lagidrott då man har svårt att spela fotboll och handboll med flera idrotter. Sedan starten har sporten bara växt och växt. I början av 1990-talet spelades goalboll i ett 40-tal länder, men vid millenieskiftet hade siffran stigit till drygt 90 länder. Nu spelas goalball över hela världen och den har både VM- och paralympisk status.
Sporten introducerades vid Paralympics 1976 och det första VM:et avgjordes 1978. Sverige har under 2000-talet etablerat sig som en nation i absolut världsklass med en rad medaljer på både dam- och herrsidan.
Vid mästerskapstävlingar får spelarna se maximalt 0,1 (10 procent) för att få delta. Men en fullt seende kan vara med på alla andra tävlingar och spela på samma villkor. Alla som spelar har nämligen ögonbindel när de är på planen. Så alla får främst lita till sin hörsel och känsel i spelet. Bollen väger 1,25 kg och är 25 cm i diameter och innehåller pinglor så att spelarna kan höra den. Man kastar/skjuter bollen med handen längs golvet. Spelet går ut på att försöka kasta bollen förbi motståndarlaget och in i mål. Spelplanen är arton meter lång och nio meter bred och planens hela kortsidor utgör målen. Planens linjer är upphöjda så att spelarna känner dem och på så sätt vet de var de befinner sig utan att se.
Varje lag får max ha tre spelare på planen plus tre avbytare. Lagen har vardera två backar och en center på planen. Alla spelare agerar både anfallare och försvarare, men lagen befinner sig alltid på den egna planhalvan. Spelet kräver en oerhörd koncentration och reaktion hos spelarna. De hårdaste bollarna kommer i närmare 90 km/tim, vilket innebär att det försvarande laget bara har hundradelar av en sekund på sig att avgöra bollens riktning och kasta sig och försöka fånga den.
Matchtiden är två gånger tolv minuter effektiv tid. Från det att det försvarande laget vidrört bollen har de tio sekunder på sig att kasta iväg den igen. Hinner man inte det blir det straff. Andra förseelser som orsakar straff är om man kastar bollen i luften istället för längs golvet samt om man tar på sin ögonbindel under spelet. Vid en straff får en spelare själv försvara det nio meter breda målet. För att spelarna ska kunna höra bollen måste det vara tyst i hallen under tiden bollen är i spel.
Lagens coacher har tre timeouter, då de får gå in och tala om för sina spelare var motståndarna har sina svagheter och lägga upp taktiken. Coachen får inte prata med spelarna under själva spelet, men har på senare år fått tillåtelse att prata med spelarna när det är avblåst, till exempel vid byten. Man har rätt till tre stycken byten under spelets gång samt fritt antal byten i halvtid.
Goalball kräver både styrka, snabbhet, smidighet och taktisk känsla. Förmågan att kunna hålla sig koncentrerad är mycket viktig, en miss i koncentrationen under en halv sekund kan vara matchavgörande. Detta gör att man blir trött i både kropp och knopp trots den relativt korta matchtiden.
En spelares utrustning brukar bestå av långärmad tröja och långbyxor eller kortbyxor (knickers), knäskydd, armbågsskydd och höftskydd samt inte minst suspensoar för killarna. Samtliga spelare har förstås också ögonbindeln som liknar svarta skidglasögon.
Mikael Åkerberg