Gullabo skytteförening bildades 1907.
Det var i en tid då rösträtt demokratirörelsen kämpade med de sista resterna av kungamakt och adelsvälde.
En man, en röst och ett gevär var slogan som fanns vid denna tid som blev ett sätt tänka och i denna anda bildades många skytteföreningar. Den första banan byggdes i byn Glosebo.
De olika styrelsemedlemmarna som funnits genom åren se separat fil men det var oftast samhällets mest ansedda medlemmar som var delaktiga då det var status att vara med.
Efter första världskriget blev det en nedgång för skytte pga att en allmän nedrustning och fredsrörelser. Medlemsantalet sjönk inom skytterörelsen.
Det skedde dock en radikal förändring under 30-talet och i samband med andra världskriget då kapprustningen och att kriget stod för dörren.
Många nya skyttar skulle utbildas och intresset var stort och det fanns ett Mauser 96 snart i nästan varje hem och nya banor skulle byggas och så även i Gullabo.
Den nya banan blev förlagd till Petamåla och blev bl.a byggd av s.k samvetsömma som blev tvungna att arbeta med samhällsprojekt istället för vapentjänst. Banan fick 5 banor. Föreningen har fortfarande sitt 6.5 mm skytte där.
Föreningen utvecklades starkt och på 60 – 70 talet kom det fram många goda skyttar på bana och men framförallt i fältskytte där Gullabo utmärkte sig.
Det kom dock under 80 talet och halva 90-talet stark nedgång som hotade föreningens existens men vändningen var nära och den kom i samband en satsning på luftgevär.
Det hade funnits en luftgevärssatsning redan under tidigt 80-tal som var i Martin Olofssons källare. Den utrustning som köptes in då ärvdes till 90-talets satsning. Det var en början med små medel som vände föreningens negativa trend.
Den nya satsningen blev förlagd till gymnastiksalen i Gullabo och det blev många timmar under primitiva förhållanden med hårt arbete men det hårda arbetet som ledarna har lade ner gav efterhand frukt och framgångarna kom sakta men säkert igång.
Antalet skyttar ökade och behoven blev nya och större runt 2000 och diskuterades olika lösningar för att möta de nya behoven.
Efter olika förslag så blev det ett samarbete med bygdegårdsföreningen som spikades och det drogs upp planer för hur detta skulle ske.
Det blev en utbyggnad med luftgevärshall 16 nya banor med ny megalinkteknik, konferensrum, kök osv. Det blev en mycket lyckad satsning som gjorde att föreningen ytterligare fick möjlighet att utvecklas.
2000-talet har varit en framgångssaga för Gullabo Skf med många och stora framgångar och föreningen anses 2008 vara en av de starkaste föreningarna i landet.
Under 2008 byggdes även en ny korthållsbana som tekniskt sett ligger i framkant i hela Norden med möjlighet till att anordna stora tävlinger t.ex landskamper.
Under 2006 inleddes ett samarbete med korrespondensgymnasiet som gav en skytteskola som fångar upp ungdomarna ger dem nästa steg i träning och tävling.
Föreningen har idag 2008 många duktiga skyttar i alla olika åldrar men inriktning på ungdom. Föreningen har idag dagsläget 5 stycken langslagsskyttar vilket knappast någon annan förening kan uppvisa.
Föreningen går ljus framtid till mötes med många nya framgångar på gång.