Föreningsfakta
Föreningsfakta
Bildad 1929
Hemmaplan Björkängen (100x60)
Telefon idrottsplats 0486-313 08
Adress Gullaboås IF
Björkängen 301
385 96 Gullabo
Matchdräkt Svart/röd, svart, svart
Föreningsfakta
Bildad 1929
Hemmaplan Björkängen (100x60)
Telefon idrottsplats 0486-313 08
Adress Gullaboås IF
Björkängen 301
385 96 Gullabo
Matchdräkt Svart/röd, svart, svart
Det var Thure Clausson som fick idén om att starta upp en idrottsförening. Han kom från Limhamn i Skåne till Gullaboås 1924. Thure kom hit som vägbyggare då vägen mellan Gullaboås och Nävragöl byggdes. Han hade nya idéer om hur fotbollsspel och övningar skulle utföras.
Thure var själv en duktig fotbollsspelare, han hade spelat i både danska och skånska klubbar. Rätt snart väckte han intresset i Gullaboås och började lära ut hur man spelade fotboll bland intresserade ungdomar i bygden.
Gullaboås IF bildas
Det skulle gå 5 år, ända till 1929 innan GIF bildades. Man hade försökt starta en förening tidigare men misslyckats.
Thure Clausson hade i början folket emot sej. Bl.a. en del bönder, de tyckte inte att ungdomarna skulle trötta ut sig på lekar så att arbetet blev lidande.
Men Thure gav sig inte och den första styrelsen bildades 1929 och den bestod Thure själv som ordförande vidare fanns Carl Ågren Trankvill, Ernst Nilsson Simnemåla, Albert Johansson Skörebo, Gustav Johansson Stuvehyltan, Bernard Olsson Gullaboås med i styrelsen.
Motstånd från bygdens folk
Bygdens befolkning försökte bli av med idrottsföreningen. Så i början gick man omkring med namnlistor, där man skrev på och protesterade mot föreningens bildande.
Listorna lämnade man in till länsstyrelsen i Kalmar med tro om att därifrån kunna upplösa GIF.
Men det kunde man inte, eftersom det aldrig funnits någon lag som säger att man inte får bilda en förening. Och inte nog med detta, man måste så småningom betala inträde för att få komma in och se en match och det gjorde ju inte saken mer populär. Det kostade nämligen 25 öre att få se detta spektakel på ”måsén” som man kallade denna plats för innan den döptes till Björkvallen.
Den första matchen GIF spelade var tydligen mot Torsås GOIF. Matchen spelades i Kulebo och GIF förlorade med hela 18-0 !!
1930 kom GIF med i Möreserien och 1934 fick man revansch på Torsås GOIF genom seger på bortaplan 4-3 och på hemmaplan med 3-1.
Det är många spelare som medverkat i klubben genom åren och som satt sin prägel på ett eller annat sätt. Jag tänker då inte bara spelmässigt, med snygga mål mm. utan också på alla uttryck och kommentarer som fällts på och utanför planen, många gånger på utpräglad Gullabodialekt. Det är säkert fler än jag som har många härliga minnen av detta.
Händelserika år.
1959-60 var händelserika år i GIF:s historia. Fotbollsplanen byggdes om till en större och modernare anläggning. Under denna tid spelades matcherna på en åker i Hallagärde.
I samband med att planen byggdes om gjorde man också moderna omklädningsrum. Tidigare under alla år hade man klätt om i badhuset eller möjligen i skyddet vid chokladhjulet även scenen på festplatsen eller under bar himmel var de alternativ som gavs. Tvätt eller duschmöjliheter var ju också begränsade vid denna tid.
På 60-talet byggdes också den elbelysta träningsplanen och som troligen var en av de första i länet bland småklubbarna.
En av de sista stora investeringar som gjorts är taket över dansbanan som gör att vi i dag inte är så väderberoende som tidigare.
Hur finansierades då allt detta?
Hur kunde då dessa investeringar genomföras? Jo, genom finansiering från bl.a. festplatsen som hade
sina glansdagar från 30- talet och fram till slutet på 60-talet. Festerna anordnades ofta, det fanns tillfällen då man hade dans både lördag o söndag.
Själv har jag många minnen från dessa tillfällen bl.a. när vi som barn i slutet av 50-talet fick följa med far och mor på både fotboll och fester. Särskilt starka är minnena av festerna vid Idrottsmässan som var en stor familjetillställning. Där ingick allt från cykellopp, löpning, dragkamp, fotboll mellan kommuns olika lag m.m. Tillställningen avslutades med dans framåt kvällen. Dessa danser var oftast välbesökta, mellan 1500-2000 personer var inget ovanligt en lördagskväll. Publikrekordet har Yngve Stoors orkester.
Min far började tidigt arbeta i föreningen och så blev fallet även för mig. Som 13-åring började jag bl.a. att klippa fotbollsplanen och gjorde så ett antal år framöver. Det har snart gått 50 år sedan dess och till och från under åren har jag haft förmånen att vara delaktig i olika projekt. Detta har varit mycket intressant och skapat mycket kontakter med många trevliga människor.
I början av 70-talet så svalnade publikintresset för Björkängen. Då hittade man en ny inkomstkälla genom att starta bingospel på kaféet i Gullaboås. Detta blev mycket populärt, men eftersom lokalerna var små så var man tvungen att se sej om efter något bättre. Trankvill skola hade lagt ner all sin undervisning 1966 och blev så småningom till salu. Med hjälp av damklubben och supporterklubben förvärvade idrottsföreningen dessa lokaler 1969. Bingoverksamheten flyttades då hit och folk strömmade till från alla möjliga håll.
Bingon kunde inte jämföras med vad Björkängen gav men blev ändå en hyfsad inkomst till den löpande verksamheten. Även bingoträffarna svalnade så småningom och upphörde helt 1986.
1992 gör så Bingolotto sitt intåg i varje hem. GIF var bland de första att sälja lotter till dessa TV-kvällar, och gjorde det med stor framgång och som gav bra klirr i kassan. Nu är även den biten mer eller mindre borta.
Hur ser det ut i dag, 80 år efter att föreningen bildades?
1998 gjorde vi ett nytt försök att starta upp festplatsen igen, då med lite trevande resultat, men som så småningom visade sig bli en riktig fullträff.
Midsommardagen med Thorleifs orkester är en tradition sedan många år liksom bjudfesten på höstkanten där PeJe Johansson, känd från Radion står för underhållningen.
En nyhet sedan 2010 och som blev en succé, var en veteranfordonsträff. Den pågick hela dagen och avslutades med svenska dansbandsmästarna Playtons
Denna träff kommer tillbaka nästa år och kan då bli ännu större.
Det har även blivit populärt att hyra Björkängen för privata fester som födelsedagar, släktträffar mm.
Som så många andra klubbar på landsbygden så har även vår klubb drabbats av att de finns för få ungdomar kvar. Detta innebar att vi inför säsongen 2008 såg oss om efter en samarbetspartner. Eftersom vi tidigare hade ett gott samarbete inom ungdomsfotbollen med Gullabo SK och som nu var i samma situation, så föll det sej naturligt att vi gick samman med all fotbollsverksamhet för att fortsättningsvis kunna hålla en bra nivå. Detta har slagit väl ut.
Med många duktiga medarbetare genom åren och med ett sunt ekonomiskt tänkande så har vi i dag en mycket välskött anläggning. Björkängen är en av de få festplatser av sitt slag som finns kvar i trakten, och som kan glädja både gammal och ung i många år till. Det är ett sådant ställe som man förhoppningsvis kommer att uppskatta mer och mer i det stressade och datoriserade samhället vi lever i, under förutsättning att vi lyckas med en bra underhållning även i fortsättningen.
Bengt Bertilsson