Historia (Skrivet 1987)
GIF historik
Det hela började för 50 års sedan, 5 maj 1929.
Några ungdomar från Gropptorpstrakten och Baggetorp samlades i en skogsbacke bredvid vägen som går från, numera före detta, Gropptorps marmor och upp mot Gropptorp, via Backa, Nystugan, m.fl.
Vid sammankomsten beslöts det att man skulle försöka samla folk till ett fotbollslag för att med detta kunna spela fotboll mot lag från andra orter i trakten.
Under 1929 arrangerades sedan ett flertal vänskapsmatcher varav den första tros ha ägt rum på en stubbåker i Ålsäter, troligtvis mot ett lag bestående av spelare från Kulltorpstrakten.
Begynnelseåret fördes ej några protokoll eller andra anteckningar, inte som är bevarade i vart fall.
Den som vid starten och under föreningens uppbyggnad fungerade som ordförande var, den numera bortgångne, Bror Fritz. I början av 1930, närmare bestämt 6 april, sammanträffade sedan ca 20 st intresserade, och beslöt därvid att tillsätta en kommitté som skulle förarbeta föreningens formellt riktiga bildande.
Redan den 13:e samma månad hölls ett nytt möte där Gropptorps Idrottsförening bildades och den första riktiga styrelsen valdes med bland annat Bertil Ohlsson som ordförande och Ivar Eriksson som sekreterare. Föreningen fick från och med detta även hyra en del av Ernst Olssons (Gropptorps gård) hagmarker mellan Nystugan och Backa, för att där anlägga en idrottsplats. Årshyran uppgick till 50 kr.
Kommunalt bidrag erhölls med 25 kr till idrottsplatsen, mot att Näs skola fick disponera planen för sina idrottsliga aktiviteter.
För att förbättra föreningens ekonomi anordnades den 26-27 juli en basar vid Ålsborg som gav en vinst på hela 472 kr och 21 öre. Kassaomsättningen var det första "riktiga" året 1.000:08 kr och med en utgående behållning till 1931 på 29 kr 76 öre. Medlemsantalet var 1930 43 st.
1930 var också det första året som föreningen deltog i ordnat seriespel med fotbollslag. A-laget spelade i Katrineholmsserien, iförda blåvitrandiga tröjor, typ Sleipner, och där man efter att Vunnit 8, spelat 5 oavgjorda och förlorat 10 matcher placerade sig ungefär mitt i serien. Man satte dock ett målrekord som vi tror står sig fortfarande då man besegrade Ericsberg med 28-0.
I övrigt beviljades föreningen inträde i Svenska Gymnastik & Idrottsföreningars Riksförbund (numera Riksidrottsförbundet), Södermanlands Idrottsförbund, Svenska Fotbollförbundet och Södermanlands fotbollförbund under år 1930, varför vi således ej tillhört dessa förbund mer än 49 år.
Efter att man första åren endast haft fotboll på programmet utökades verksamheten 1931 till att omfatta även allmän idrott (friidrott) och skidlöpning. Första skidtävlingen, som var 1 mil lång, vanns av Börje Andersson och den första terränglöpning, banan var 4.000 m, vanns av Knut Eriksson.
Verksamheten bestod sedan av fotboll, allmän idrott och skidlöpning under hela trettiotalet och fram till 1941 då verksamheten utökades ytterligare genom att bandy och bordtennis upptogs på programmet. Några år därefter, närmare bestämt 1944, startades även en orienteringssektion.
Omkring 1935-36 flyttades fotbollsplanen från hagmarken bakom Nystugan till den plats där den nu är belägen.
Det kan också nämnas att det finns mötesbeslut från både 1936 och 1943 på att idrottsplatsens namn skall vara NERVALLEN.
Namnet är naturligtvis kommet från gården Nerstugan, som äger marken där idrottsplatsen är belägen.
Enligt gamla protokoll fanns det 1947-48 en kommitté som arbetade på projektering av en ny idrottsplats.
Dessa undersökningar utmynnade dock i intet.
Under 1955 uppfördes det dock nya omklädningsrum, till stor del bekostat av Gropptorps Marmor.
Den idrottsliga verksamheten var synnerligen omfattande under hela 30 och 40-talet, trots yttre störningar i form av depression och krig.
Dock var det väl vissa år som utgjorde undantag.
Från att det från början var fotboll och allmän idrott som dominerade så blev det i slutet av 40-talet fotboll, orientering och bandy.
Dock räckte intresset i början av 50-talet ej till mer än fotboll och bandy varför orienterings-verksamheten upphörde 1952.
Verksamhetens kräftgång var dock inte slut med nedläggningen av orienteringen, utan 1956 var det bandyns tur att stryka på foten.
Därefter har endast fotboll stått på programmet med undantag av första halvan av 60-talet då en gångsektion var synnerligen aktiv med erövrande av Distriktsmästerskap som främsta merit.
Fotbollen har alltid dominerat föreningens verksamhet.
Det har dock aldrig skördats större framgångar utan föreningens lag har hela tiden deltagit i lokalserierna.
Föreningen har under åren oftast haft ett A-lag och ett reservlag i seriespel.
Vissa år, eller perioder, har det varit endast A-lag.
I slutet av 60-talet intensifierades fotbollsverksamheten då föreningen satsade mer på träning och tränare.
Detta medförde avancemang från div 7 till div 6 och att fler spelare vände sig till oss för att få vara med, varför vi under större delen av 70-talet hade ett A-lag och två reservlag.
Som ett led i den ökade verksamheten var också renoveringen av idrottsplatsen som skedde åren 1971-1973 då planen lades om och omklädningspaviljongen byggdes ut.
Från 1972 har vi även haft damfotboll på programmet.
Damerna och flickorna har de flesta åren varit så många att vi kunnat ha både damlag och flicklag. För närvarande har vi dock bara ett damlag. Ungdomsfotboll har bedrivits under hela tiden med något varierande intensitet.
Det har oftast varit ett pojklag i seriespel.
Något år har vi även haft juniorlag.
Föreningens medlemsantal var första året som tidigare sagts 43 st, för att sedan efter något år vara ungefär det dubbla.
Antalet har sedan hållit sig mellan 50 och 100 st tills en bit in på 70-talet då en värvningskampanj genomfördes som gav en ökning till mellan 200 och 300 medlemmar.
För närvarande har vi 297 medlemmar.
Att verksamheten har blivit vad den är idag, med 3 herrseniorlag, damlag, 2 pojklag, en idrottsplats med gräsplan och en tränings plan och motionsslinga under projektering är många ideellt arbetande personers förtjänst.
Det förtjänstfulla arbete som nedlagts i föreningens verksamhet under årens lopp är lika omätbart som ovärderligt för föreningen och för samhället.
Att i dessa sammanhang ta fram enstaka personer som gjort mer än andra är mycket svårt.
Man kan dock ej undgå att märka att den arbetsinsats Bror Fritz gjorde i samband med bildandet var väldigt avgörande för föreningens tillkomst. Även Bertil Olsson, som var ordförande de första sex åren, bör nämnas. Vid studier av föreningens protokoll och övriga handlingar framkommer det att vissa personer varit verksamma under väldigt lång tid, såsom Hugo Pettersson och Russel Rask som båda varit aktiva medlemmar från föreningens start till i början av 70-talet, således över 40 år.
Gösta Jansson som bland mycket annat varit revisor i föreningen i 24 år (44-68).
Isedor Åkerströms idoga arbete under nästan 30 år (43-72), bl.a. som vår meste ordförande, 10 år.
Den näst meste ordföranden, Oskar Wing, skall ej heller förglömmas.
Han var ordförande under de oroliga åren 1938-46, således i 9 år.
För övrigt ser den kompletta ordförandelistan ut enligt följande:
1929 Bror Fritz
1930-36 Bertil Olsson
1937 Holmfrid Stenberg
1938-46 Oskar Wing
1947-51 Einar Engström
1952-56 Isedor Åkerström
1957-58 Henrik Rask
1959-60 Stig Larsson
1961-63 Isedor Åkerström
1964-66 Carl-Axel Pettersson
1967-68 Anders Pettersson
1969-70 Isedor Åkerström
1971-72 Anders Karlsson
1973-74 Jan Karlsson
1975 Jan-Erik Wåhlberg
1976-82 Jörgen Sundkvist
1983-86 Rolf Schön
1987- Bengt Karlsson
De som sedan också bör nämnas är vissa personer som varit aktiva som spelare under en lång följd av år.
Det är Inge Åkerlund, Lennart Pettersson, Gunnar Schön, Carl-Axel Pettersson, Rolf Wallberg, Anders Pettersson, Leif Carlsson och Jörgen Sundkvist.
Där är Rolf Wallberg den som varit "segast" med nästan 20 år i A-laget.
De uppräknade spelarna är för övrigt de som varit med i A-laget i minst 10 år i en följd.
Vi vet att det är många, många fler som gjort så betydande insatser för föreningen att det borde berättiga till ett omnämnande.
Dock vet vi också, att även om listan görs ännu längre, så är den ändå någon vi glömt.
Därför ber vi, nuvarande medlemmar, om att få framföra vårt enormt stora tack till alla som har varit med och lagt ned ovärderliga arbetsinsatser för föreningens fortlevande.
Ett hjärtligt tack till er alla.