30-talet
Gammalkils Idrottsförenings historia började någon gång på 20-talet, man träffades i någon lämplig beteshage, en sådan plats var visst Prästegårds bete.
"Vi träffades på tisdagaskvälla och där sparkte vi boll till det blev mörkt. Kvälla va inte så långe, dränga arbetede ju te klocka 7."
Åren gick och pojkarna mognade allt mera. Idrottsföreningar började bildas lite överallt i Östergötland.
"Vi pratade allt öme't ve me men de va precis ingen som ville ta tag i-et."
Men så var det några som tog mod till sig i maj månad 1932 och kallade till ett möte.
På detta möte bildades Gammalkils Idrottsförening.
Nu var det stora steget taget, Gammalk hade fått en Idrottsförening. Nu började det helt plötsligt dyka upp en massa arbete. Vi var tvugna få in pengar, planfrågan, både för fotboll och allmän idrott, måste lösas m.m.
Planfrågan löste vi på så vis att Johannes Johansson i Norrgården hade en hövall utmed Ulrikavägen, den vallen tyckte vi sulle passa bra. När vi gjort upp om hyran flyttade vi dit, men ackdet var ju inte mycket bättre än betet. Slutfårorna var djupa, vi var tvugna att fylla igen dom. Vi byggde löparbanor, kastringar och hoppgropar. Den 4 april 1933 beslöts att inköpa och uppsätta 2 m högt nätstängsel runt hela plan "nätet fick ej sättas upp utmed vägen".
Hur var det då med verksamheten, Jo då, det fanns väl både med- och motgångar till ex dräkterna som vi beslutat om, de fick ej vara gula och blå.
Protokollsutdrag från den 10 juni 1932
-----
Att från föregående mötesbeslut ändra färgen till vit- och blårandig.
-----
Intresset var naturligtvis störst kring fotbollen, men även friidrotten var spännande att ptova på.
Fotbollslaget började deltaga i en serie som kallades "Småklubbarnas pokalserie". Där spelades det några år, men 1935 kom Gammalkil med i Östergötlands Fotbollsförbunds seriesystem.
När det gäller friidrotten så har det väl visat sig att på 30-talet klockades en hel del bra resultat "utan elektronisk tidtagning och doping".
Under några år arrangerades klubbmästerskap och en del föreningstävlingar.
På vintern spealde vi bandy på Lillsjön.
Hur gick det då till på 30-talet när gästen kom och skulle spela match eller friidrotta. Jo, omklädningen skedde utmed en gärdesgård, kläderna hängdes sedan upp på densamma. Så blev då matchen slut. Dom som ville tvätta sig fick göra det i något dike om det nu fanns något vatten, annars förhoppningsvis, hade någon tagit med sig en 50 literså med vatten. Vid årsmötet den 27 jan 1940 beslöts att försöka gräva källa vid plan. Omklädningsrummen, som i dag används som materialrum, byggdes också i slutet av 30-talet eller början av 40-talet. Detta arbete utfördes av medlemmarna själva.
Hur finansierades verksamheten? Jo, genom basarer, fester, lotterier, entreavgifter (25 öre) medlemsavgifter, resten fick vi tigga ihop.
Idag Finansieras förening på samma vis, förutom att kommunala bidrag har kommit till.