TÄVLINGSLEDAREN/SEKRETARIATSANSVARIG
Finns i alla tävlingsgrenar och är tävlingens administrative chef. Tävlingsledaren är samtidigt ett alltiallo, som skall försöka vara på alla platser och lösa de problem som uppstår. Sekretariatsansvarig lämnar in propositioner till förbundet, sköter anmälningslistor, bokar domare och banbyggare. Han/hon har också en hel del efterarbete att ansvara för! Kan vara samma person eller två olika personer.
SPEAKER
Brukar ofta vara sittande domare.
DOMARSEKRETERARE
Är domarens högra hand och för anteckningar efter domarens anvisningar på tävlingsprotokollet. På dressyrtävlingar är det poäng och kommentarer som ska antecknas. På hopptävlingar är det en "back up" till resultatet som skrivs så att man även vid datorproblem vet vem som vinner...
SEKRETARIATSPERSONAL
Dessa har ofta ett hektiskt arbete på morgonen när tävlingen börjar. Varje tävlande skall visa tävlingslicenser, gröna kort, vaccinationsintyg för sin häst och kanske andra papper. Betalningar från tävlande som betalar på plats skall tas emot. Start- och resultatlistor skall tas fram löpande eftersom ändringar sker hela tiden - ryttare vill byta hästar, byta klasser eller stryka sig. För några krävs datorvana och utbildning i administrationsprogrammet Equipe. Priser skall finnas framme för prisutdelning och delas ut. Tålamod, organisationsförmåga och gott humör krävs. Det är här tävlingens hjärta finns och de är de första som får höra om de tävlande är nöjda eller missnöjda med tävlingen.
DATA/TIDTAGNING
Endast på hopptävlingar! Kräver datorvana och visst tekniskt handlag. Har goda kunskaper i Equipe. . Sköter den elektroniska tidtagningen under hoppningen och för in resultat direkt i datorn. På en tävling på lägre nivå, alltså klubbtävlingar och liknande, tas tiden enbart manuellt. Domare och domarsekreterare brukar båda ha hand om den manuella tidtagningen.
CAFETERIAN
Hur viktigt det är med mat vet vi alla. Och trevligt bemötande på en servering. Tävlande ställer ofta höga krav på serveringen och det finns nog inte mycket, förutom ordningen på en tävling, som jämförs så mycket mellan tävlingsplatserna som just deras serveringar. En rätt skött cafeteria är värd sin vikt i guld. Här svarar man också för att det finns mat och dryck till funktionärerna.
RINGMASTER/FRAMHOPPNING
Svara för att flödet av ryttare från och till framridning, framhoppning och vidare till tävlingsbanan flyter snabbt, i rätt startordning och friktionsfritt. Kommunicerar med domare, sekretariat och med varandra Hjälpmedlen är aktuella startlistor, walkie-talkie, ett bestämt uppträdande och ett hyfsat myndigt tonfall. I hoppklasser för unghästar är ringmastern ansvarig för att dela ut rosetter till felfria ekipage.
PARKERINGSVAKTER
Dessa är de första de tävlande möter. Bestämmer och anvisar vänligt men bestämt hur parkering skall ske. Viss förplanering med tävlingsledaren och säkerhetsansvarig kan behöva göras, men i övrigt är parkeringsvaktens ord lag.
BANCHEF
Banbyggarens högra hand.
BANPERSONAL
Finns på banan under en hopptävling. De är flera stycken och bevakar ett antal hinder på banan. Under tävlingen behöver banor byggas om mellan klasser, banan jämnas till, kanske harvas, rivna hinder skall snabbt byggas upp, en lös häst kan behöva fångas in. Hela tiden måste banpersonalen vara på alerten för att upptäcka säkerhetsrisker och för att inte vara i vägen för de tävlande.
SJUKVÅRD Vi måste alltid ha sjukvårdsutbildad personal på plats under våra tävlingar. Aktuell utbildning i hjärt/lungräddning krävs. Som sjukvårdspersonal kan man gärna ha en annan funktionärssyssla samtidigt – förhoppningsvis inträffar det inget där sjukvårdskunskaper behövs... Som sjukvårdare måste man dock vara i närheten av banan hela tiden och vara först på plats vid eventuell olycka.
TRAKTORFÖRARE
Ser till att bana och framhoppning harvas mellan klasserna och hjälper till när hoppbanan ska byggas undan.