Bakgrund, Syfte och Mål med Cykelskola
Bakgrund
För barn i lågstadieåldern är landsvägscykel i många avseende en stängd fritidsaktivitet då våra landsvägar inte är lämpliga platser för dessa barn att leka cykelidrott på. Samtidigt är cykel i skogen, om det över huvud taget finns tillgång till skog, många gånger förenat med andra faror och lek med cykel på cykelvägar brukar inte uppskattas av andra cyklister. Med andra ord är det svårt för denna åldersgrupp att på ett lekfullt och säkert sätt få bekanta sej med och pröva på att cykla på annat sätt än bara från en punkt till en annan som transport.
Idén med FK Trampens Cykelskola föddes ur en 7-årings frustation över att inte kunna få ”träna” cykel precis som det går att ”träna” fotboll. Detta i kombination med en tanke om att säkraste sättet för ett barn att cykla på är genom att vara trygg och stadig med sin cykel.
Syfte
Att erbjuda barn i lågstadieålder (7-10 år) en möjlighet att lära sej behärska sin cykel både över rötter och grenar liksom på cykelvägar. Samtidigt ska de trafikregler som gäller för cyklister läras ut tillsammans med övning av samspelet i cykelklungan och med övriga trafikanter och gångare. Deltagarna ska även få möjlighet att lära sej enklare cykelmek, som att laga en punktering och lägga på en kedja som hoppat.
Vi har en bra plats att vara på där det finns både grusvägar, skogsstigar och cykelbanor, vilket ger alla möjligheter att tillsammans med erfarna och rutinerade barn- och ungdomsledare på ett tryggt, säkert och roligt sätt få bli ”ett” med sin cykel. Samtidigt erbjuds de äldre ungdomarna i FK Trampen att delta som hjälpledare för att få möjlighet att pröva på ledarskapet och få lära sej av erfarna barn- och ungdomsledare.
Mål
Att samtliga deltagare efter genomförd Cykelskola känner sej bekväma, trygga och säkra med sina cyklar samt att de har lärt sej om samspelet i trafiken, trafikregler, fixa lättare fel på sin cykel och att de har förstått på hur många olika sätt man kan ha kul med sin cykel. För till sist handlar det om att ge barn tillgång till en hälsofrämjande fritidsaktivitet som de kan syssla med på egen hand och i grupp resten av deras liv.
Vår förhoppning är även att de ungdomar som deltar som hjälpledare tycker att detta var så roligt och givande att de vill gå ledar/tränar utbildning och finnas i klubben även som ledare.