Över hundra år av historia
Är du intresserad av klubbens historia?
Klubben Frändefors IF har under sin historia pendlat mellan dagens division 4 och division 6. Historien tar sin början 1922 då de två fotbolls-lagen "Töva" och "Dykällan" - två lag på den "gamla goda" tiden - slår ihop sig. Den nyblivna föreningens ordförande blev Oskar Bergblom. Övriga i styrelsen från starten var:
Bertil Berggren (sekreterare)
Hilding Sundberg
Anders Larsson
Erik Zachrisson.
Från den första tiden finns varken årsmötes- eller styrelseprotokoll. Däremot finns den första kassaboken bevarad och från 1924 kan man läsa:
24 maj: inköp av 1st fotboll - 13:- kronor
30 juni: reseersättning VIF - 12:- kronor
Inkomster juli: inträde match - 3:- kronor, medlemsavgifter - 18:- kronor
September: domarkostnad - 3:- kronor
Kassabehållningen vid årets slut: 162:59 kronor
Det finns många som gjort mycket för Fiffen genom åren och en av dessa var definitivt Lars Ekman, se bild nedan. Han fanns med inom sin kära idrottsförening alltifrån bildandet 1922 fram till 1957, och blev även hedersledamot. Lars Ekman hann med det mesta under sin tid i FIF:
- Ordförande
- Vice ordförande
- Materialförvaltare
- Lagledare.
Dessvärre gick Lars bort 1980 men minnena av vad han stod för lever kvar och såväl parallellt som efter honom har många ideella krafter följt hans initiativ.
I sin roll som lagledare myntade Ekman även något av ett FIF:s eget axiom att anamma för spelare:
"Enda skälet till att inte ställa upp och spela, det är begravning!"
LÅNADE SPELARE
Klubbens historia är lång. Från 1930 fram till 1935 var det Axel Mattson som skötte fotbollslaget. Ofta när det fattades spelare lånade man från en yrkesskola på Forsane. Det var inte bara Frändefors som gjorde så utan detta var mycket vanligt på 20- och 30-talen. Det fanns heller inga paragrafer att rätta sig efter - övergångar i Fogis var inte att tänka på.
Från 30-talet börjar vi finna lite mer dokumentation inom föreningen. Det första styrelseprotokollet som finns bevarat är från 1934 och det kan också dagens medlemmar läsa. Protokollet är daterat den 4 mars 1934. Ordförandena det året var Karl-Johan Linnergård - även kallad "magister Linnergård", och han är, liksom Lars Ekman, också en av föreningens stora profiler. Bland annat satt han med i styrelsen 1934-1951.
Nämner du Frändefors IF på 2020-talet går de flesta tankar garanterat till fotbollen - men klubben har inte bara hållit på med fotboll under sina dryga 75 år.
Gymnastik, skidsport, tennis - något som kallades allmän idrott - och på senare tid också innebandy har funnits på programmet. Den allmänna friidrotten blev efter ett tag självständig och bildade en egen klubb, nämligen Dals Södra FF. Båda föreningarna samspelar under 2000-talet om ytorna på och kring Frendevi, Nordskogsvallen och Dalboskolans idrottshall.
AMERIKAPOKALEN
Frändefors IF var ett av de fyra lag som var med i den så kallade Amerikacupen på 50-talet. Detta var en serie som juveleraren Ossian Nordling - uppväxt strax intill Binäs - införde. Han bodde under den tiden i Amerika och önskade införa en cup för lagen kring trakten där han växte upp - Binäs. Priset var en - som den gamla tidningen ELA (Elfsborgs läns allehanda, som långt senare blev TTELA efter hopslagning med Trollhättans tidning) skriver i ett nummer från 1953 - "sjusärdeles flott vandringspokal".
Förutom Frändefors deltog också Lane BK, Lane IFK och IK Columbia, dvs. alla klubbar i trakten runt Binäs. Frändefors vann cupen samma år som Nordskogsvallen återinvigdes, 1955. Finalen spelades mellan Frändefors och IK Columbia, iben match där Frändefors vann med 4 - 2.
Vad hände då mer i Fiffen under 1950-talet?
1952 gjorde klubben en mycket lyckad visit i Danmark där man spelade en match mot det danska laget Dalby Skytte-Gymnastik IF. Matchen var huvudmatch i en cup på tio lag och Frändefors vann matchen med storsiffrorna 5 - 1.
Historien flyter sedan på. 1960 gjorde Karl-Erik Eriksson - av många känd som Kalle Puh - debut i klubbens styrelse. Han är en av de personer som byggde Fiffen och förde föreningen framåt in i det nya millenniet, med ett gediget arbete från sin debut och fram till sin död. Historierna om Kalle är många och hans goda gärningar för föreningen och alla dess medlemmar oräkneliga.
1971 invigdes Frändefors nya idrottsplats med Frendevi stadium i centrum. Festligheter pågick under hela invigningsdagen och kvällen och en av höjdpunkterna var när landshövdingen Gunnar von Sydow officiellt invigde anläggningen. Efter det stod gymnastikuppvisning och ett 1000-meterslopp på programmet. Dessutom spelades en match mellan Frändefors representationslag -71 och Borgens IL från Sarpsborg - en match som dessvärre slutade med de norska segersiffrorna 7-4. Tyvärr var heller inte vädrets makter på Frändefors sida den dagen och det syntes på den "nya" planen efteråt.
Frändefors under tak
En av klubbens stora händelser var när man bestämde sig för att bygga en egen klubbstuga 1981. Detta skulle vara klart till 60-årsjubiléet året därpå, var det tänkt. Med en stor insats av både medlemmar och Frändeforsbor lyckades det stora projektet också hålla tidsplanen. Lokalen var inte bara tänkt som ett kansli och lagerlokal utan också som en samlingsplats dit ungdomar efter skolan kunde komma före träningar och bland annat göra sina läxor. Än idag står den fina lokalen kvar, öppen för sina medlemmar.
1981 var för övrigt ett händelserikt år i föreningens historia. I mars månad åkte hela 36 fotbollsspelande ungdomar till England på läger, till anrika Ipswich. Under visiten såg man bland annat en match mellan dåvarande division 1-ledande Ipswich och Nottingham i FA-cupen. Träningar och vänskapsmatcher var huvudsyftet med lägret, men det var nog besöket på klassiska Wembley och ligacupfinalen mellan Liverpool och West Ham som blev höjdpunkten.
Senare framgångar
Från 90-talet och framåt är det främst pojk- och juniorlagen som visat framfötterna, förutom då herrlaget -97 tog tillbaka sin plats i division 4.
1989 var Frändefors 16-årslag med i pojkallsvenskan och gjorde mycket bra ifrån sig. I en match spelade man bland annat 2 - 2 mot självaste IFK Göteborg, då Erik Carlsson och Andreas Eriksson gjort var sitt mål.
Juniorlaget var 1995 och 1998 med i GOTHIA-cup och gjorde bra ifrån sig båda gångerna.
1995 nådde man kvartsfinal i B-slutspelet.
1998 gav dock det bästa resultatet, med kvartsfinal i A-slutspelet efter att man bland annat slagit två mycket bra lag - ett från Norge och ett från USA.
Under 90-talet byggdes och döptes klubbstugan om till "Fiffengården". Tvättstuga, domaromklädningsrum, dansgolv och ett riktigt kök var några av de saker som kom till.
Under 2000-talet kom många fler duktiga ungdomar att lyftas fram i föreningens ungdomsled, upp till seniorverksamheten. Många av dessa slussades också vidare uppåt i seriesystemen, efter att ha gjort avtryck i Fiffens seniorlag. Herrarna har under större delen av 2000-talet huserat i division 5, undantaget någon enstaka sejour både i division 4 och 6 - senast med en serieseger i division 6 under år 2023 och en återkomst upp i division 5 under 2024. Medan damerna i dagsläget bedriver sammandragspel på sjumanna har damlaget haft en verksamhet under 2000-talet i division 4 och 3.