Remskytte
Intro
Remskytte kan kännas helt fantastiskt när man får till det, men också svårt och krångligt innan man når dit. Här går vi igenom de viktigaste faktorerna för att bli en bra remskytt.
Den här texten handlar alltså inte om en specifik skjutställning utan om hur man hanterar själva remmen så effektivt som möjligt.
Skjutteknik
Grunder
Grundprincipen är att remmen skapar en triangel tillsammans med stödarmen, och på så vis håller upp geväret åt skytten.
En bra utgångspunkt är att ha underarmen vinklad ca 30-40 grader mot marken och ha överarmen i samma vinkel. Det är dock väldigt olika från person till person så man får testa sig fram till vad som känns bäst.
Slappna av i armen
Det allra viktigaste för att skjuta bra med rem är att slappna av helt i stödarmen. Tänk att nerverna till armen slutat fungera så att man inte har någon kontroll alls över den längre – så avslappnad ska den vara. Genom att slappna av helt i stödarmen så använder man remmen maximalt och skapar minimalt med rörelser på geväret.
En del i att bli helt avslappnad i stödarmen är att hitta den s.k. nollpunkten. Slappna av helt och börja sikta, men blunda sedan en stund och slappna av helt och hållet så att skjutställningen känns riktigt bra. Om man fortfarande siktar i mitten när man öppnar ögonen (utan att göra några rörelser) så har man en bra nollpunkt.
Om nollpunkten är fel så är det viktigt att inte justera armen, utan man justerar resten av kroppen. Annars kommer man bygga upp små spänningar. Är nollpunkten långt utanför tavlan så är det bättre att ta om hela skjutställningen.
De flesta föredrar att ha stödarmen helt lodrät så att armbågen pekar rakt ner för att bli helt avslappnade. Det finns de som skjuter bra med armen lite lutad men man bör lära sig skjuta med lodrät arm innan man väljer att vinkla den, för att veta vad man avviker från.
Smådetaljer
Ofta domnar armen bort när man skjuter med rem. Det är normalt och ofarligt under en vanlig skjutning (kontrollera med läkare om ni har medicinska besvär eller är osäkra). Däremot kan det kännas ganska obehagligt och det blir lätt att man spänner armen lite för att minska obehaget. Den instinkten är viktig att träna bort så att man är avslappnad under hela skjutningen.
En annan detalj är att remmen, trots att den är väldigt hård, brukar stretchas ut några millimeter under skjutningen. Därför kan nollpunkten sjunka lite under skjutningen och behöver justeras.
Utrustningen
Den centrala delen i remskytte är givetvis remmen och man behöver även ett remstopp att fästa remmen i. Ett gevär kan nog vara bra att ha också…
Rem
Lite förenklat finns det tre sorters remmar att välja på och det har med hur man justerar längden att göra.
Det finns med steglös justering, där ett spänne spänner åt likt ett spännband (det blev en ”spännande” mening). Dessa brukar slitas ganska snabbt och det finns en risk att spännet blir utslitet och börjar glida på just den där viktiga tävlingen man tränat inför. Därför brukar man inte rekommendera en sådan.
Det andra alternativet är en med hål, där ett spänne fäster i hålen. En sådan rem är väldigt hållbar och är nog den vanligaste sorten.
Det tredje alternativet är en variant på den med hål, men där man även har en liten skruv för att göra små justeringar steglöst och även kompensera för att den sträcks ut lite under skjutning. Nackdelen är att de är dyrare och blir lite tjockare vid skruven. Det är inte säkert att man behöver den funktionaliteten och då blir nackdelarna onödiga.
Remstopp
Remstoppet är fästet mellan geväret och remmen. Remstoppets utformning kan göra stor skillnad för komforten i skjutställningen.
Remstoppet kan ha olika höjd. En del skyttar gillar när det är tillräckligt lågt för att remmen ska kunna ligga tätt inpå handen. Är det för litet kan det dock göra väldigt ont så undvik de allra minsta remstoppen till nybörjare.
Man kan även ha en s.k. skopa framför själva remfästet för att få bort remmen lite från handen. Det brukar vara bekvämare men en del tycker att de tappar lite kontroll över geväret istället.
Fysisk träning
Remskytte brukar inte kräva någon speciell fysik, utan man bygger upp de musklerna som behövs ganska enkelt genom att skjuta regelbundet. Skjuter man väldigt mycket så bör man träna axlar och rygg för att minimera risken för skador.
Däremot kan det göra stor skillnad att träna på avslappning. Progressiv muskelavslappning är effektivt, och även styrketräning brukar göra att man blir bättre på att slappna av i musklerna. Som nämnt tidigare är stödarmen viktigast att slappna av i så den är även viktigast att träna på när man tränar för avslappning. Resten av kroppen påverkar också så att träna hela kroppen är fortfarande att rekommendera.