Frågor & svar
Måste man ha licens för att köra Motocross?
Svar: Både ja & nej. Det beror på vilken ålder man har.
Från 0 år upp till 12 år kan man köra utan licens. Vid det scenariot så är det banlicensen som går in som försäkringsskydd. (Dock endast halvt försäkringsskydd).
Måste man var medlem i en förening för att få träna/tävla?
Svar: Både ja & nej. Man kan använda sig av Prova på licens i de allra flesta grenar. Detta är också lite styrt av ålder. För motorsportgren inom Svemo och förare upp till 18 år så behöver även vårdnadshavare vara medlem. Vissa grenar inom Bilsport fungerar också med Prova på licens.
Besök www.sbf.se (Svenska Bilsportförbundet) eller www.svemo.se (Svenska Motorsportförbundet) för mer information
Vilka öppettider har ni?
Svar: Under sommarhalvåret så har vi normalt öppet på tisdagar & torsdagar mellan 17:00-20:00 samt lördagar mellan 10:00-15:00.
Då & då kan dessa öppettider påverkas om stadion är uthyrd eller om det körs tävlingar. Ta för vana att kika i kalendern.
Har ni någon skola för Motocross / Enduro?
Svar: Ja. Den brukar starta på våren och håller på till hösten med ett litet sommaruppehåll. Brukar vara ca 40 barn/ungdomar som deltar. Medlemskap krävs samt avgift för att delta. Körning sker på både MX bana samt Endurospår.
Vilka tider är det öppet för träning på Bilbanan?
Svar: Kontakta Bil-sektionen för kontroll av öppettider och om det är ok att åka ut och träna. Kontaktuppgifter finns här
Vad finns det för typ av banor på eran anläggning?
Svar: Vi har banor för Motocross, Enduro, Knattecross, Supercross Rally, Folkrace, Rallycross, Crosskart. (Folkrace, Rallycross & Crosskart använder samma bana)
Kan man hyra Folkracebilar hos er för ett event eller liknande?
Svar: Nej, tyvärr så har vi ingen möjlighet till det.
Vad behöver man för personlig skyddsutrustning för körning MX eller Enduro?
Svar: Följ länken för att komma till vad som gäller för respektive gren Personlig Skyddsutrustning
Vad händer om någon kör på banan utan licens? (MC)
Svar: Den som kör utan licens kan vara helt oförsäkrad och bryter samtidigt mot våra regler. Kör han/hon på någon annan förare (med Svemo-licens), funktionär eller publik så gäller den påkördes licens/försäkring.
Om föreningen tillåter förare att köra på banan utan licens och en olycka inträffar med en annan olicensierad förare så har vi ett osäkert läge vad gäller vem som ska räknas som ”ansvarig” för det inträffade, särskilt om en eller båda helt saknar försäkring. Är det inom föreningens ordinarie tränings- och tävlingsverksamhet så bör alla föreningar tydligt informera den som ger sig ut på banan att denne ska ha en Svemo-licens.
Om enskilda förare ger sig ut på banan och kör på tider då föreningen inte har öppet för verksamhet så gäller inga av Svemos försäkringsskydd.
Ansvarig för kontroll av licens?
En egen licens är lika viktig som en egen hjälm! Om föreningen är tydlig i sin information till förarna som vistas på banan vilka regler som gäller, så att förarna på banan inte kan undgå att ta del av informationen så kan inte en enskild träningsansvarig göras personligt ansvarig. Ansvaret vilar naturligtvis i första hand på föraren, men han/hon ska inte kunna hävda att: ”- Jag visste inte!”
Måste alla som kör på banorna ha en Svemo-licens? (MC)
Ja, alla måste ha en Svemo-licens för att allt inom vårt gemensamma försäkringssystem ska hänga ihop. En eventuellt privat försäkring räcker inte. Prova På-licens, Arrangemangslicens, Klubblicens eller mer avancerad licens ska användas. Det viktiga för oss är att man vid eventuell olycka kan säkerställa att den skadade hade licens (och därmed var försäkrad), samt var och när skadan inträffade.
Det fungerar inte att använda sin privata försäkring istället för en Svemo-licens. Det fungerar inte heller att använda licens utfärdad av något annat förbund eller organisation som inte är anslutet till FIM eller UIM.
Kan föreningen friskriva sig från ansvar vid olycka genom skyltning?
Nej. Tidigare händelser och rättsfall visar att det inte fungerar på det viset. Att skylta med ”Körning på egen risk” är inte ett juridiskt hållbart uttryck. Men rättsläget är osäkert. Dessutom bryter både förare och klubb mot de gemensamma stadgarna och reglerna, vilket i sig inte är tillåtet.
Måste förare under 12 år ha licens för att träna? (MC)
Nej, det finns inget licenskrav för förare till och med 12 år. Licenskravet är från det året föraren fyller 13 år. Förare till och med 12 år kan träna utan licens på Svemo godkända banor. Viktigt att veta är att föraren har enbart ett halvt försäkringsskydd om han/hon inte är inskriven i crosskola eller guldhjälmsutbildning och deltar i ledarledda träningar.
Varför kan jag inte köpa min licens? (MC)
De tre vanligaste anledningarna till att någon inte kan betala för och ta ut sin licens är:
1. Personen har inget aktivt medlemskap i en Svemoansluten förening.
2. Personen har inte gått utbildningen Return to Race, som är en obligatorisk utbildning för att få sin tävlingslicens.
3. Personen har inte en giltig uppkörning för tävlingslicens och behöver köra upp i sin sportgren.
Innan du köper licens, se till att du har betalat din medlemsavgift till din förening. Den ska betalas varje år. Om du har betalat men ändå inte kan plocka ut din licens, kontakta din förening och säkerställ att de har registrerat/förnyat ditt medlemskap.
I utbildningsplattformen kan du se om du har gått Return to Race och om du har en godkänd uppkörning. Om du inte har gått utbildningen Return to Race så måste du göra det.
Logga in i utbildningsportalen genom att logga in i TA och klicka på utbildning.
För att delta i träning eller tävling i en Svemo-ansluten klubb och ha ett försäkringsskydd ska du som förare lösa licens. Du kan välja mellan att lösa en helårslicens för träning/tävling eller en tillfällig licens för en enstaka tävling.
För att kunna lösa licens gäller vissa grundförutsättningar:
1. Du som förare måste skapa en profil i Svemo TA, en profil som sedan följer med dig år efter år
2. Du som förare ska vara medlem i en Svemo-ansluten klubb och betala din medlemsavgift till klubben
3. Din klubb måste lägga in dig som medlemi klubbens medlemsregister i IdrottOnline
4. Du ska vara svensk medborgare och inskriven i Nordisk försäkringskassa eller utländsk medborgare permanent bosatt och folkbokförd i Sverige samt inneha fullständigt svenskt personnummer
5. Du som förare måste klara av de uppkörningskrav som krävs för vissa licenser
6. Du väljer licenser och betalar i din profil i Svemo TA, www.ta.svemo.se
Tillfällig licens gäller enbart på tävlingar i Sverige. Du inte kan delta i SM-tävlingar på tillfällig licens.
Licens med uppkörningskrav
För de licenser somhar uppkörningskrav måste du gjort en licensuppkörning och fyllt i en licensansökan som en godkänd examinator sedan skrivit under. Ansökan ska sedan skickas till Svemo för registering i din profil i Svemo TA. Därefter kan du som förare köpa din licens via Svemo TA.