Målbeskrivning Talang Gruppen:
Föreningen har som syfte att hjälpa medlemmarna i frågor rörande deras domaråtaganden, samt att på bästa möjliga sätt göra PR för domarverksamheten genom stil och profil och deltagande i externa aktiviteter.
Föreningens medlemmar arbetar speciellt starkt med rekrytering av nya unga domare.
Vi vill främst se till att fotbollen stärks av duktiga matchledare, samt att rekrytera unga individer ifrån att hamna i svåra situationer som förvärrar deras liv i det svenska samhället. Vår rekrytering specificerar sig främst till sådana ungdomar i allmänhet som har kunskaper eller som vill lära sig döma för att bli en bra idrottspedagog som fotbollsdomare.
Södertälje som är en mångfald av många kulturer ser vi att det är viktigt att integrera människor för att stärka förståelsen mellan dessa individer.
Vi i Talang Gruppen arbetar successivt med att förstärka och förbättra kvalitén av domarna och deras dömande. Vi vill främst att domarna skall gå härifrån med en bred kunskap om dömandet och fysiska och psykiska egenskaper. De får även lära sig av olika perspektiv om hur "etik och moral" fungerar i vår idrottssport, fotboll.
I framtiden vill vi även kunna erbjuda dessa framgångrika fotbollsdomare att välja mellan att vara "HD" huvud domare eller "AD" assisterande domare.
En domare som har varit medlem/närvarande i gruppen får max delta i 4 år.
Våra instruktörer har många års erfarenhet om dömandet och om själva ämnet fotboll. De har genomgått utbildningar och andra former utav kurser/utbildningar.
VEM KAN BLI DOMARE I DETTA PROJEKT OCH HUR TAR VI FRAM DOMARE TILL DETTA PROJEKT?
För att domarna skall kunna delta i detta projekt måste man vara medlem i Södertälje FDK.
Domare tar vi fram genom bra marknadsföring och genom att våra aktiva domare bidrar till att få kontakt med någon individ i sin krets, som kan tänka sig bli en fotbolldomare. Varje aktiv domare skall på bästa möjliga sätt fånga upp någon individs intresse att börja döma fotboll.
MÅSTE DOMARNA I PROJEKTET HA NÅGON UTBILDNING INNAN DE FÅR INGÅ I PROJEKTET?
Alla domare skall ha genomgått en av SöFFs domarkurser/utbildningar. Teori och praktiska tester som regelprov måste vara godkända.
VILKA KAN BLI INSTRUKTÖRER/FADDRAR OCH VAD MÅSTE DE GÖRA FÖR ATT BLI EN SÅDAN?
Södertälje FDK skall i första hand få fram egna instruktörer och faddrar. om det inte finns i kommunen, kan man alltid tillåta granstäders instruktörer ingå i detta projekt.
Det som krävs för att bli en fadder är att man har dömt fotboll i minst 5 år. Det som krävs för att bli en instruktör är att man har dömt fotboll i minst 8 år. faddrar och instruktörer blir valda av Södertälje FDKs styrelse.
MÅSTE MAN HA KORREKT DOMARUTRUSTNING?
Domarna som enbart dömer 7-manna fotboll, skall inte behöva köpa domarkläder. En svart tröja eller overall av idrottsmodell funkar lika bra, men man skall inte ha någon form utav föreningens emblem på sin tröja man dömer med.
Domarna som ingår i projektet och som dömer 11-manna fotboll skall ha korrekt utrustning, då det menas att man har en domaroverall, idrottsskor för fotboll, strumpor, domartröjor av svart/röd/gul modell, SvFF piké - tröja, varningskort och visselpipa och AD-flaggor.
BETYGSÄTTNING PÅ DOMARNA!
Domarna kommer att bli bedömda efter betygsskalan; Godkänt, Väl godkänt och Mycket väl godkänt. Och de kommer även att i slutet av säsongen tilldelas en klassificering för hur man har presterat och visat för ledarna.
Hur uppnår man de olika betygen?
GODKÄNT
För att bli en godkänd domare är kravet att på ett aktivt sätt delta och ha 50 % närvaro på de olika motionsformerna och teoretiska träffar. Domaren skall ha en skaplig kunskap i regler och kunna hantera dem i praktiska sammanhang.
Domaren skall visa tillfredsställande status gällande kondition och rörlighet på spelplan.
Domaren skall även ha påbörjat en process att i sin roll få lite kännedom om andra kulturella perspektiv om fotbollen.
Domare som befinner sig på godkänt nivå, skall även kommande säsong kvarstå på den aktuella nivån och anses ej aktuella för uppflyttning i seriesystemet.
VÄL GODKÄNT
För att bli en väl godkänt domare är kravet att på ett aktivt sätt delta och ha 80 % närvaro på de olika motionsformerna och teoretiska träffarna. Domaren skall ha en väldigt bra regelkunskap och kunna hantera dem i praktiska sammanhang.
Domaren skall på ett bra sätt kunna förstå och hantera de olika individerna från de olika kulturella bakgrundens syn på fotboll.
Domaren visar även en bra spelförståelse på spelplan och har bra kondition och visar väldigt aktivt på plan att han gillar sin roll att vara domare. Domaren kan vara aktuell för uppflyttning i seriesystemet.
Han/hon måste först uppnå kraven för att bli godkänd, för att kunna bli väl godkänt.
MYCKET VÄL GODKÄNT
För att bli en mycket väl godkänd domare är kravet att på ett aktivt sätt delta och ha 95 % närvaro på de olika motionsformerna och teoretiska träffar. Domaren har mycket bra regelkunskap och kunna hantera dem i praktiska sammanhang.
Domaren skall även visa en mycket bra spelförståelse på spelplan och ha en mycket bra kondition och visa väldigt aktivt att han gillar sin roll i att vara domare. Domaren skall visa lyhördhet och arbeta väldigt kreativt med att förbättra sitt matchledarskap.
Domaren har uppnått en hög intelligens nivå på hur man sammanfogar och skapar broar mellan de olika kulturella bakgrunden och skall kunna föra en diskussion om hur vi i Sverige ser på svensk fotboll. Med domarens kunskap skall han/hon kunna förstå samhällets normer och värderingar.
Domaren skall ha en sådan kvalité att han i framtiden kan bli en given förbundsdomare och ev. en elit domare, domaren skall vara mogen för uppflyttning omgående. Han/hon skall även ha uppnått betygskriterierna godkänt och väl godkänt för att kunna uppnå betyget mycket väl godkänt.
Vilka beslutar om uppflyttning?
Samtliga instruktörer som ingår i projektet skall ha samma tonvikt i beslut om uppflyttning och nedflyttning. Ingen röst skall väga mer än någon annans instruktör. Samtidigt är det viktigt att ta del av högre och mer rutinerade instruktörer,
Vad för utbildning får man i Projekt Matador?
- Domaren lär sig spelreglerna för 7-manna och 11-manna.
- Domaren får lära sig domarpsykologi.
- Domaren får lära sig att hantera riskelimineringar.
- Domaren får lära sig att hantera anmälningar.
- Domaren får lära sig rollspel i domarrum och på spelplan.
- Domaren får lära sig att träna, äta och dricka rätt inför uppdrag.
- Domaren får lära sig att hantera personliga idrottsskador.
- Domaren får lära sig att samarbeta med assisterande domare.
- Domaren får lära sig att göra en egen matchanalys.
- Domaren får lära sig att utvecklas som assisterande domare.
- Domarna får lära sig viktiga tävlingsbestämmelser.
- Och mycket annat ...
Innan man blir medlem och får börja i "Projekt Matador", så måste man skriva under ett regelkontrakt som innehåller ett visst antal regler som man skall följa under den perioden man är med i detta projekt.
Detta projekt kallas för "Projekt Matador"!
Med andra ord så kallas grupperna för Talang Gruppen och respektive siffra för varje grupp. Alltså Talang Grupp 1 eller 2 osv.