Botkyrka Konståkningsklubb (BKK) grundar föreningens verksamhet på följande hörnstenar:
- Glädje
- Trygghet
- Utveckling
- Engagemang
I BKK vill vi att alla ska känna glädjen i träningen. Både på isen och utanför. Alla skall ha rätt att vara med och utvecklas i sin takt. Genom klubbens alla deltagare skapas ett engagemang och samhörighet som bygger grund för framtiden.
Med Glädje menar föreningen: I BKK har vi roligt tillsammans och skapar en starkgemenskap. Glädje är grunden till allt vi gör.
Med Trygghet menar föreningen: I BKK skall alla känna sig välkomna och känna sig bekväma med att alla har rätt att vara med och ha roligt på isen. Vi stöttar alla i sin träning oavsett nivå.
Med Utveckling menar föreningen: Med glädje som grund ges alla i BKK en möjlighet till utveckling efter egen ambition. Det är när föreningens medlemmar utvecklas som BKK utvecklas.
Med Engagemang menas föreningen: Föreningen har en engagerad styrelse samt engagerade funktionärer, ledare föräldrar och spelare. Engagemang skapar engagemang och när föreningens medlemmar arbetar tillsammans är ingenting omöjligt.
Värdegrunden omsätts i praktiken genom:
• Kamratlighet – Vi hälsar alltid när vi träffar någon känd eller okänd som kommer till anläggningen. Alla ska känna sig välkomna till BKK.
• Ömsesidig respekt – Alla har alltid något att tillföra, oavsett vem det är, gammal eller ung, nybörjare eller proffs.
• Vilja att stötta varandra i med och motgång – Genom att uppmuntra i såväl framgång som motgång bygger vi goda relationer och en positiv stämning på BKK.
• Att alltid reagera direkt – Om någon inte lever upp till våra gemensamma spelregler, att då våga ta ansvar. Alla ska känna sig trygga i att veta att de bemöts på ett bra sätt.
Klubben utgår även från Svenska Konståkningsförbundets värdegrund. Nedan följer några av föreningens ledord och några exempel på hur dessa genomlevs inom verksamheten.
Glädje, glöd och gemenskap
Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och prestera mera.
BKK arbetar aktivt med att alla ska känna glädje och gemenskap. Genom att ha evenemang där alla får vara med. Varje år har BKK klubbmästerskap där alla fortsättningsgrupper samarbetar över gränserna och skapar underhållande program som framförs inför föräldrapublik. Dessutom anordnas en luciauppvisning varje år med aktiviteter runt omkring där familjerna kan vara med och känna sig delaktiga.
Främst av allt är den mycket uppskattade Is-Showen som hela klubben får vara delaktig i på våren. Föreställningar för förskolor och skolor i området och en stor final för allmänheten. Från nybörjare och föräldrar till A-åkare. Alla spelar en roll i detta skådespel.
Demokrati och delaktighet
Föreningsdemokratin innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund.
Botkyrka konståkningsklubb (BKK) arbetar mer aktivt just nu med att ge medlemmarna inblick i verksamheten och vara med och påverka. Mellan åren 2015 – 2017 genomfördes ett stort arbete med att ta fram en värdegrund för klubben. Grundarbetet utfördes av föräldrar, åkare, tränare och styrelse som kom tillsammans och formade detta. Därefter med stöd från SISU framställdes ett levande dokument.
Styrelsen arbetar med att göra klubben så transparant för medlemmarna som det går. Ambitionen är att använda oss av vår hemsida med kontinuerlig uppdatering av aktiviteter för att säkerställa att medlemmarna alltid informerade.
BKKs årliga Is-show är en uppskattad tillställning där skolor i såväl Botkyrka som i grannkommuner inbjuds att uppleva ett fantastiskt skådespel på is. Föräldrar är en viktig del i det här arbetet. De ansvarar för olika förberedelser till föreställningen och under föreställningen för att alla barn ska kunna känna sig trygga och ha roligt.
Varje åkare har utvecklingssamtal en gång per säsong med sin huvudtränare och är med och planerar en utvecklingsplan. Det är viktigt för alla att känna att de har kontroll och kan påverka sin egen träning. När sedan åkarna är redo kommer de med och är hjälptränare till Skridskoskolan. Ett arbete som stärker banden över gränserna, ger ökad självkänsla och som utvecklar de äldre åkarna i sin pedagogik.
Allas rätt att vara med
Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar- Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.
För en breddklubb som Botkyrka konståkningsklubb är det viktigt att alla känner sig välkomna redan från början. För att alla ska kunna välkomnas och utvecklas på isen har vi många tränare och hjälptränare. Det är viktigt att det finns trygghet för alla på och utanför isen. Alla tränare har utbildning för att leda grupper. För att kostnaden trots allt skall hållas på en nivå så att alla ska kunna vara med är allt utanför tränarnas kostnader helt ideellt utfört av föräldrar och styrelse.
BKK satsar kontinuerligt på att tränarnivåerna skall vara av den kvaliteten att åkarna hela tiden skall kunna utvecklas och förbättra sina resultat på tävlingar. Självklart är det inte bara tävling som räknas. Det finns givetvis samma möjlighet för de som väljer att inte tävla. Alla har rätt att utvecklas utan tävling. Det finns grupper för alla olika satsningar.
Sedan 2016 har BKK tagit ännu ett steg mot att ge ännu fler möjlighet att själva uppleva denna fantastiska sport, detta genom att starta en vuxengrupp där alla är välkomna oavsett tidigare konståkningserfarenhet eller ej.
Rent spel
Barn och ungdomar ska i idrottsverksamheten få lära sig att ta hänsyn till kamrater och ledare samt lära sig vikten av rent spel.
Botkyrka konståkningsklubb arbetar aktivt med att alla ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar. Under flera år hade BKK belönats med priset Stockholms bästa breddklubb. Tränarna utbildas kontinuerligt och klubben arbetar med mentorskap och coachning. På så sätt förmedlas en känsla av att vi stöttar varandra trots att det är en individuell bedömningssport.
Dagens barn och ungdomar influeras varje dag av normer i sociala medier och reklam. Botkyrka konståkningsklubb arbetar aktivt med att alla ska känna att de duger som de är genom pågående arbete med tolerans och förståelse. Genom att arbeta med ett förbyggande arbete kring hälsa och livsstil är alla tränare införstådda i vad det betyder att vara en förebild när det gäller träning och kost och ska ha kunskap i att se tidiga tecken på destruktiva beteenden.
BKK använder sociala medier för att sprida nyheter till medlemmar och allmänheten. För detta har klubben en policy om uppförande och det bevakas av tränarna.