BK Borgia bildades av ett gäng fotbollsintresserade grabbar i stadsdelen Skarphagen här i Norrköping. Skarphagen tillhör Borgs församling, och därför kom namnet Borgia till. Namn som Olle "bagarn" Eriksson, Rune "Frippe" Eriksson, Åke "Moset" Johansson, "Loppa" Almgren, Kalle Jonsson och Svenne Karlsson fanns med från början. Ganska omgående tog man upp bandy på programmet (för att ha något att hålla igång med på vintern). Grabbarna i Borgia lär ha döpt klubben till Kenty från början men när klubben kom med i seriesystemet och fick veta att ett lag i Linköping hade det namnet så bytte man till Borgia. Borgias officiella bildande med Olle "Bagarn" som ordförande var 1941. Olle "Bagarn" ritade även klubbmärket, en borg med norrköpings gamla vattenreservoar (den vid SMHI) som förebild.
1948 startades även en handbollssektion. Fotbollen och handbollen lades ned i början på 1950-talet, därefter har Borgia enbart satsat på bandy.
Förr fanns många kompisgäng som spelade bandy i Norrköping och det var bara naturisar som gällde. Namn som Calmia, Astoria, Taborsberg, Fiskeby och Skärblacka minns många.
De konstfrysta bandybanorna kom i slutet av 1950-talet och Borgia försökte faktiskt få en bana här i Norrköping redan i mitten av 1960-talet.
På hösten 1975 tog kommunen och fritidsnämnden ett beslut om att en bandybana och en ishall skulle byggas, byggstart mars-1976. Fram till 1977 spelade Borgia sina hemmamatcher på idrottsparken här i stan. Östra plan (nuvarande träningsplanen för fotboll) var hemmaarena. 1977 stod Himmelstalundshallen och den konstfrysta bandybanan vid Himmelstalund färdig. Borgia hade startat sin ungdomsverksamhet i början av 1970-talet och nu tog den ännu mer fart på Himmelstalund. Borgia fick fart på seniorbandyn och klättrade från division 3 till tvåan. 1982 stod Borgia som seriesegrare i division 2 efter en glänsande säsong. Stjärnor som Peo Eek, Lasse Berglund, Bo "Oball" Larsson, Jonny Solie, Per Rydberg, Peter "Peppe" Karlsson och 17 årige Roger "Gubben" Karlsson fanns med i truppen. Division 1-bandyn blev kortvarig, man åkte ur efter en säsong. Säsongen 1984-85 värvades VM-målvakten och den "gamle" borgiaiten Tommy Axelsson som tränare och året efter satsade klubben ordentligt. Man värvade Karl-Åke Larsson och Jan-Erik Gunnar från Värmbol och Roger "Gubben" Karlsson återvänder till klubben från KSK. Borgia vinner serien men tyvärr missar man kvalet lite snöpligt. Året efter kommer den stora satsningen som skulle föra klubben från division 2 till Allsvenskan på två säsonger. Först värvades världsmästarmålvakten och svenska mästaren från Vetlanda: Tomas Fransson som tränare. Bo "Oball" Larsson återvänder för att avsluta karriären i den blåa tröjan.
Klubben återkommer till "ettan" som sagt året efter. Nu värvas ytterligare några stjärnspelare:
Tony Werlemalm från Tranås och Per-Åke "Perra" Jansson från KSK. Borgia vinner serien efter en strålande säsong och nu skulle man kvalspela. Motståndare var Örebro SK, Karlstad-Göta och Ale-Surte. Kvalet blev dramatiskt efter en trevande inledning från Borgias sida. Sista matchen hemma och den sista matchen i kvalserien skulle bli avgörande. Borgia möter Ale-Surte på Himmelstalund och man är tvingade att vinna. En nervös inledning från Borgia gör att hemmalaget ligger under i halvlek med 1-4. I andra halvlek lossnade allt för Borgia och man vinner med 6-4. Borgia var i Allsvenskan! På Expressen löpsedel kunde man läsa med stor fet stil: Borgia är i Allsvenskan!
Ett oförglömligt minne är säsongen 1988-89 när klubben spelar i Allsvenskan. Flera spelare har värvats och klubbmaterialet var det starkaste i Borgias historia. Det finns mycket att berätta om året som alla äldre i klubben minns men det har vi inte plats med här. Borgia gör i alla fall en strålande säsong men tyvärr räcker man inte till i slutfasen. Borgia åker ur efter att tvingats kvalspela för att hänga kvar. Borgia besegrar Nässjö IF hemma sista matchen och samtidigt vinner Ale-Surte mot Mjölby. Nässjö och Ale-Surte går upp och Borgia åker ur. Säsongen 1989-90 görs ännu en satsning. Borgia värvar den finske landslagsspelaren, VM-silvermedaljören, årets bandyspelare i Finland m.m. Kari Peukhuri. Samtidigt förlorar klubben en av sina största bandylirare någonsin. Roger "Gubben" Karlsson värvas av Västerås SK och gör där succé under säsongen. Borgia vinner serien och klarar av kvalet. Borgia är åter i Allsvenskan! Ekonomin har samtidigt gått i botten och klubben är tvungen att avsäga sin plats i den högsta serien året efter. Karlstad-Göta och Borgia skiftar serie efter samspråk klubbarna emellan.
Borgia spelar i division 1 1990-91. Klubben har förlorat många av sina bästa spelare och nu bygger man truppen på unga, egna, hungriga killar som gör en strålande säsong och hänger kvar ännu ett år i "ettan". Klubben fortsätter att bygga laget på egna talanger under 1990-talet.
I mitten av 90-talet är man åter och nosar på allsvenskan genom att kvala med så gott som enbart egna produkter.
Idag heter klubben Borgia Norrköping BK, A-laget spelar säsongen 2021-2022 i division 1 Södra. Klubben satsar till största delen på egna talanger, en satsning som bygger på en välorganiserad ungdomsbandy med många lag där föräldrar, ledare och tränare gör ett jättejobb.
Om du vill läsa mer om Borgias historia, titta på gamla bilder, tidningsurklipp, matchprogram osv ska du gå in under dokument och klicka på mappen Borgias Historia. Du kan även klicka HÄR så hamnar du rätt på direkten. Mappen uppdateras med ojämna mellanrum med material från svunna tider. Trevlig läsning!