Föreningen bildades den 16 juni 1926 och målsättningen framgick klart i stadgarna. Den första styrelsen bestod av Alrik Davidsson ordförande, Allan Winsth sekreterare samt Olle Hjälm, Sven Theander, Alf Karlsson och Georg Viström.
Två avdelningar bildades, A-gruppen för medlemmar över 18 år och B-gruppen för de yngre. Avgiften fastställdes till 50 öre per månad för A-gruppen och 25 öre för B-gruppen. I övrigt klarades ekonomin i stor utsträckning genom att man ordnade tillställningar för nöjeslivet. Redan första verksamhetsåret tog man in 610 kronor på detta sätt och kunde klara utgifterna för den första utrustningen. Förutom A- och B-lag bildades även ett pojklag. Träning anordnas regelbundet tisdagar och torsdagar. Den första fotbollsplanen låg på flyet vid vägen mot Hermanstorp, var 45 meter lång och kallades Fnasbacken.
Ganska snart ordnades en ny fotbollsplan och den gamla användes då av pojklagen. Den nya planen iordningställdes med hjälp av frivillig arbetskraft. Trädfällningen var ibland ganska exklusiv, enär man använde sig av prickskjutningsmetoden. Så småningom blev det en fullt användbar fotbollsplan, den hade dock en nivåskillnad på en meter, så man spelade i uppförs- och nerförsbacke.
1931 tog A-laget seriesegern i Möre-serien. En festplats med dansbana iordningsställs på glasbrukets ägor i Hermanstorp. Danserna var alltid välbesökta och bidrog starkt till att förstärka klubbkassan. Några år senare – 1934 - ansluts föreningen till Svenska Idrottsförbundet och A-laget börjar spela i Smålandsserien div. II Värendsgruppen.
Trots att fotbollen är den dominerande sporten börjar man också ägna sig åt andra idrotter, bl.a bildades en gymnastiksektion som dock avvecklades i början på 40-talet och även boxning, bordtennis och ishockey har funnits på programmet.
På 40-talet när det var krig i Europa låg fotbollen nere då det var förbjudet för bilförare att skjutsa fotbollslag!!?. Eftersom det inte fanns järnvägsstation i Boda stoppade Fotbollförbundet lagets deltagande i i div. I Smålandsserien. Man erbjöds spel i div. II, men avstod denna säsong.
Den nuvarande fotbollsplanen, Bruksvallen invigs den 4 april 1957. Laget återupptar seriespelet efter några år i träda med Sten Johansson som tränare. Några år senare – 1963 - vinner A-laget div. V. En av profilerna i laget heter Leif ”Boda” Fransson, sedemera skyttekung och svensk mästare i Östers IF. Med framgångarna på 60-talet följde också intresset bland folk i bygden. Publik på uppåt 600 personer var inget ovanligt under denna period. Namn som Willy Sunebring, Sune Philipsson, Hasse Karlsson och bröderna Fransson , med den namnkunnigaste Leif "Boda" Fransson gjorde att det kröntes framgångar under den här tiden. 1965 missas seriesegern på sämre målskillnad än ettan Nybro IF. Över 1000 personer såg en vårkväll Boda vinna över Nybro med 1-0, returen på höstkanten slutade 0-0. Året efter – 1966 - gästar Djurgårdens IF Bruksvallen för match mot Bodabruk när föreningen firar 40-års jubileum. Jubileumsåret börjar dock framgångarna mattas för laget och man gör en ganska slätstruken insats under året.
Damfotbollen kommer till Boda 1977 med Ann-Louise Ahonen som den drivande kraften. Ann-Louise som idag är den drivande kraften i föreningen. Damfotbollen skördade stora framgångar de kommande åren med en topplacering i div. III som bästa resultat. Idag spelar tjejerna i div.IV. A-laget faller detta år på mållinjen i kampen om uppflyttning till trean, efter en mycket spännande höstspurt står Älmeboda IF som seriesegrare en poäng före Boda.
Krisen i Glasriket sätter sina spår även i fotbollsverksamheten och A-laget åker ner i sexan 1983. Idag är herrlaget nedlagt samtidigt som damfotbollen fortfarande står sig starkt med två lag i seriespel. (uppdaterad 2012-03-12)