Historik
Derbys Historia i sammandrag
BK Derbys historia är lång och intressant. Många idrotter har bedrivits såsom fotboll, handboll, ishockey, bandy och bordtennis. Bandyverksamheten återbördas i och med Stångebro. För att det inte skall bli alltför långt skall här endast koncentreras på fotbollen. Uppgifterna är hämtade från Derbypressen nr 2000/1.
En gång för länge sedan ett gäng grabbar som spelade fotboll på gräsmattorna i Lektorshagen. En av grabbarna var Knut Stenkvist och han blev föreningens grundare. Den nya klubben fick det inte lätt. Man fick bl.a. inte använda Idrottsplatsen som numera är bilparkering vid Tinnerbäcken utmed S:t Larsgatan.
Varför klubben kom att heta Derby kanske man undrar. Efter en del funderingar kom Knut Stenkvist och hans kamrater fram till att ett cykelmärkesnamn kunde passa. Knut jobbade ju i en cykelaffär. Man tittade runt i affären för att se om något passade. Vega tyckte man var för feminint men Derby var vad man sökte. Plåtskylten på Derby-cykeln togs bort och ytterligare tio märken inskaffades. Dessa märken syddes fast på tröjorna och den första Derbydressen hade skapats.
År 1916 antogs föreningen som medlem i Riksidrottsförbundet men året efter, 1917, var det näranedläggning enär endast fanns sju medlemmar i klubben. Men trenden vände och 1921 var medlemsantalet över 100. Nya sektioner bildades för bandy och handboll.
På hösten 1924 startade den första upplagan av allsvenska serien. Den nya serien skulle avslutas med ett slutspel som inte passade de allsvenska lagen. Chansen gavs till övriga klubbar av vilka Derby lyckades gå till final genom segrar över Jönköpings IS, Karlstad BK och Uddevalla. I finalenblev det dock förlust mot Brynäs med 2-4.
År 1956 kom Flamingo från Brasilien på en turné genom Sverige. Laget förlorade endast en match. Det var 25 maj 1956 mot Derby på Folkungavallen inför 8.186 åskådare. Derby hade för-stärkt laget med Julle Gustafsson, Gösta Löfgren och Hasse Persson. Matchresultatet blev 3-0.
På våren 1977 var det dags för allsvenskt spel på Folkungavallen för andra året. Ärkerivalen SAAB hade 1973 spelat en säsong i högsta serien. Tyvärr gick det inte bättre för Derby utan besöket i allsvenskan blev endast ett år. Laget vann tre matcher på hemmaplan men tog endast en poäng borta, mot AIK. Publiksiffran var relativt bra med totalt 60.474 åskådare sammanlagt. Bästa publiksiffran, 9.565, var när IFK Norrköping gästade Folkungavallen samt 8.908 mot IFK Göteborg. Seriesegrare år 1977 blev Malmö FF med 38 poäng.
Lagbasen K-J Månsson önskade förstärka laget med några vassa spelare men fick tyvärr inte gehör för detta. Steget upp i högsta serien var större än någon hade insett. Något att tänka på ifall det blir aktuellt någon gång….
Ett försök gjordes 1979 att lyfta Linköpingsfotbollen genom att slå ihop IF SAAB och BK Derby. Resultatet har ju inte blivit någon succé. BK Derby började 1984 om i div 6 och när laget spelade första matchen kom 1.000 personer till Folkungavallen!!
Under 1990-talet lyckades inte klubben avancera i seriesystemet. Intresset för fotboll i Linköping bidrog inte heller och allting verkade stå stilla i de olika föreningarna.
I början av 2003 inleddes ett projekt mellan BK Derby och BK Wolfram med syftet att tillsammans kunna skapa något. Varumärket Derby trodde alla var starkt och skulle intressera många. BK Wolfram var ett div 3 lag och skulle kunna utgöra en bra startplatta för att kunna komma framåt i seriesystemet. Och efter mycket administrativt arbete slogs de två klubbarna samman under namnet Derby-Wolfram. På våren 2004 besegrades Syrianska från Västerås i premiärmatchen på Folkungavallen med 1-0. Laget var efter några omgångar i serieledning men dalade så småningom ner till en 6:e plats.
År 2005 ändrades namnet Derby-Wolfram till BK Derby. Detta år var en gyllene chans att avancera då tre lag skulle flyttas upp men tyvärr missades den möjligheten och laget kom först på 7:e plats.
År 2006 var alla inställda på en mellansäsong men att det skulle gå så illa att det blev degradering till div 4 hade nog ingen trott. Men med den goda ungdomsverksamheten som klubben har så är ändå läget ljust under kommande år.
Åren 2007-2011 spelade laget i div IV utan att ligga i den absoluta toppen. Matcherna spelades på Kungsbergets IP vad beträffar A-laget medan ungdomsverksamheten fortsatte på Grenadjärvallen.
År 2012 betydde att föreningen kunde fira 100 år den 15 april. Året blev mycket lyckosamt och A-laget kunde vinna div IV Västra med avancemang till 2013 års div III.
En bok, !00 år med BK Derby, gavs ut och den skildrar verksamheten under de 100 åren. Boken finns att köpa på BK Derbys kansli.
Åren 2013-2016 spelade A-laget i Div III, men hösten 2016 blev laget efter kval nedgraderade till Div IV igen. Dessa år växer dock föreningen kraftigt både ekonomiskt och till antalet spelare och medlemmar och framtiden ser väldigt ljus ut. Nytt för 2016 är att anläggningen växer och ett 10-årsavtal skrivs för arrende av Karlbergsplan, samt att ett hyreskontrakt på Grenadjärgården skrivs och därmed flyttas kansliet från Ladugatan på Kungsberget till Grenadjärgården på Grenadjärvallen. Den gamla klubblokalen på Ladugatan hyrs ut till RP. Visionen att samla föreningen på Grenadjär/Karlberg kommer närmare.
2019 anmäler föreningen ett damlag i Div4, en trupp med i stort enbart egna produkter. En milstolpe även det i föreningens historia där årgången födda 2003 gått hela vägen från bollek till seniorlag. Man slutade i mitten av tabellen och situationen för fortsatt satsning såg mycket bra ut.
BK Wolframs Historia
BK Wolfram som försvann i och med sammanslagningen med Derby. Klubben fanns under drygt 60 år och förtjänar en plats i historien.
Det var ett antal ungdomar i läraren Ivar Nystrands klass i Folkungaskolan i Linköping som var kärnan till BK Wolfram. De flesta av pojkarna var från stadsdelen Vasastaden boende runt Högre Allmänna Läroverket, nuvarande Katedralskolan. På planen framför skolan samlades i slutet av 1930-talet efter skolans slut grabbarna och spelade fotboll. På vintrarna blev det skridskoåkning och bandy.
BK Wolfram var inte namnet från början utan man hette först BK Wasa med hänvisning till att de flesta var från Vasastaden. Klubben stiftades 23 mars 1941 på kafé Blå Porten på Drottninggatan vid dåvarande busscentralen.
Men när Wasa i slutet av sitt första levnadsår sökte inträde i Sveriges Riksidrottsförbund fick man nej. Bestämmelserna var nämligen då att det bara fick finnas en förening med samma namn. F.ö. fanns det redan två klubbar med namnet Wasa, en i Stockholm och en i Malmö. Senare ändrades bestämmelserna och bl.a. i Vadstena bildades en förening med namnet BK Wasa som dock lades ner efter ett tiotal år. Man hälsades välkommen åter av RF för inträde om man antog ett annat namn, t.o.m. namnförslag bifogades. Man tyckte allmänt att det var tråkigt att behöva överge det naturliga namnet Wasa. Efter livliga diskussioner kom man fram till Wolfram, vilket man då blott hade svaga förnimmelser om vad det kunde betyda. Avgörandet för att det blev Wolfram var att man redan hade ett W på klubbtröjorna. I februari 1942 beviljades så BK Wolfram inträde i Riksidrottsförbundet.
Den första fotbollsmatchen som Wolfram, som då hette Wasa, spelade var mot Björkebergs IF. Man samlades på Borggården och cyklade de 17 km ut till Björkeberg. Det var den 1 maj 1941. Wolfram tvingades ställa upp med endast tio man då målvakten Hans Andersson hade fått ”spelförbud” av sin mamma för en lättare åkomma i munnen. Hans liksom undertecknad var då bara femton år och ett par av initiativtagarna till klubben. Det kan nämnas att Wasalaget trots endast tio man vann debutmatchen med 4-3. Målen gjordes i tur och ordning av Arne ”Knarren” Karlsson, Börje Levin, Holger Gustafson och Georg ”Jojje” Lundberg.
BK Wolfram har efter Blå Porten haft många klubblokaler. 1956 blev det ett år på Hunnebergsgatan strax intill Onkel Adamsgården varefter man flyttade till Västanågatan 19. Därefter drog flyttlasset till Lindengatan 4 där man höll till under drygt tio år innan man övertog BK Kentys lokaler på Hamngatan. 1987 blev det ny flytt denna gång till Mörnersgatan 5.
Under 1991 diskuterades att hyra en lokal i Kungsbergshallen i Tannefors. Så blev dock inte fallet utan två år senare, våren 1993, togs första spadtaget till ett eget klubbhus på Kungsbergets Idrottsplats. På eftersommaren stod klubbhuset färdigt och den 16 oktober hade man Öppet Hus för medlemmar och särskilt inbjudna. Äntligen hade Wolfram kommit över markytan.
Initiativtagare till Wolfram, var förutom nämnda, Hans Andersson och Holger Gustafson, Einar Wiggur, Sören Jonsson, Arne Olsson och Rune Johansson. Alla är tyvärr bortgångna. (Webmasters anm: Holger Gustafson även kallad ”Mister Wolfram” var en verklig eldsjäl och var välkänd i Linköpingsfotbollen.)
Holger betydde oerhört mycket för klubben. Han fick högsta utmärkelser från klubben och samtliga förbund. Det skulle vara svårt att räkna upp allt. Värt att nämnas är dock 23 november 1991 då Holger från Prins Bertil fick emottaga RF:s högsta utmärkelse, Förtjänstmärket i guld.
Holger Gustafson är också Wolframs Hedersordförande nr 1.
Hedersordförande nr 2 är Bo Tielman. Fler finns inte – ännu!
1941: BK WASA stiftas den 23 mars av ett gäng 15-årsgrabbar från Vasastaden .
1942: BK WASA ändras till BK WOLFRAM. Första matchen mot Linköpings SK slutar 4-4.
1947: Handboll på programmet. Årsavgiften höjs till 3:-
1948: A-laget vinner serien och flyttas upp till klass 1.
1956: Fotbollslaget vinner finalen i Lilla DM över Grebo IK med 2-1.
1958: Ny seger i Lilla DM. Finalvinst över Igelfors med 3-1.
1964: Wolfram vinner Tanneforspokalen för första gången.
1967: Wolfram vinner div 4, Östra och flyttas upp i div 3.
1969: Spel i div 3 tillsammans med Derby, Kenty, MAIF, Nyköpings BIS, IFK Eskilstuna m.fl.
1976: Första numret av klubbtidningen Wolframiten.
1984: 14 lag i seriespel. A-laget tvåa i div 4 och juniorlaget seriesegrare.
1985: Wolfram Linköpingsmästare inomhus.
1986: Wolfram vinner div 4 östra. Andra gången i div 3.
1987: Wolfram möter Italienska div 1-laget COMO på Folkungavallen inför 1349 åskådare.
1990: Ny seger i LM inomhus.
1991: Wolfram fyller 50 år.
1993: Wolframs klubbhus invigs.
1996: Wolframs klubbtidning Wolframiten utses till 1996 årsbästa klubbtidning i Östergötland.
2000: Wolfam vinner div IV västra och avancerar till div III.
2001: Wolfram klarar nytt kontrakt i div III med en 6:e plats.
2002: Wolfram på 7:e plats i div III
2003: Wolfram på 2:a plats i div III. Kvalspel mot div II
2004: Wolfram och BK Derby går samman under namnet Derby-Wolfram
2004: Första året hamnar A-laget på en 6:e plats.
2005: Namnet Derby-Wolfram ändras till BK Derby. Wolframeran var slut.