Dela nyhet
"Boden behöver en fotbollshall"
Igår, 19:45
![](https://images.svenskalag.se/af677946-b7c6-42ba-bdca-028650e16fc2/pjashall.jpg?0)
Luleå har Arcushallen, Piteå har en ballonghall, Boden har – A8:s gamla pjäshall. Det är olika förutsättningar för fotbollsklubbarna i kustregionen.
– Det är hög tid att Boden får en fotbollshall, säger Christian Samuelsson, A-lagstränare i BBK Fotboll.
När A8 drog ner på verksamheten och lämnade pjäshallen på området blev den en lokal för fotboll. Kommunen tog över, lade in en konstgräsmatta och där har Bodenklubbarna tränat i ett antal år.
– Planen är 30 x 15 meter. Den är mindre än ett straffområde, säger "Kisse". Jag har svårt se andra idrotter köpa de förutsättningar fotbollen har.
– Men det är inte bara vi BBK som drabbas. Det handlar om 15 lag som ska in i hallen.
– Det ska dock sägas att kommunen stöttar jättebra på det allra mesta, men tyvärr är det bara konstatera att fotbollen behöver bättre träningsförhållanden.
Pontus Johansson, klubb- och marknadschef i BBK, ser också problem för ungdomsfotbollen.
– Den har ju egentligen noll förutsättningar. Hallen passar annars utmärkt för ungdomsspelare. Inte minst ger den möjlighet till bra teknikträning.
– Fotboll är världens största sport, den är allas sport och förhållandevis billig i jämförelse med många andra idrotter. Det är viktigt att våra ungdomar får bra förutsättningar.
Hallen är trång, mörk och sliten, men "Kisse" ser inte bara nackdelar.
– Vi har lärt oss spela på små ytor och utvecklat passningsspelet. Likaså har bolltempot utvecklats.
Men klubbarna behöver mera och "Kisse" vill att kommunen agerar genom att öppna Bodens Energi Arena så tidigt som möjligt på försäsongen.
– Nu talas det om 15 mars och då är det mindre än en månad till seriepremiären. Det känns inte bra, men det är bara att göra det bästa av situationen.
– Ju tidigare, desto bättre. Det skulle också öppna för ungdomslagen att komma in i Pjäshallen, säger Pontus.
Christian konstaterar också att träningsförhållandena påverkar möjligheten att värva spelare.
– Boden får helt enkelt sämre attraktionskraft. Så ska det inte vara.
Pontus ser också frågan i ett vidare perspektiv.
– Vi har ett stålverk som står klart nästa år. Folk kommer att flytta hit och då är det viktigt att Boden kan erbjuda bra förutsättningar. En fotbollshall är ett bra exempel. Boden ska vara attraktivt.
Vad kan klubbarna göra?
– Vi ska kunna samverka och uppvakta kommunen. Kanske går frågan att driva med projektpengar, säger Pontus.
Fyra mil söder om Boden ligger Arcushallen. Den invigdes i mitten av 80-talet och tanken var att den skulle bli en hall för hela Norrbotten.
Så har det inte blivit. Idag drivs den av Luleå kommun och det är i stort sett bara Luleåklubbar som har möjlighet träna i den.
– Det är i närmaste hopplöst. Ifjol fick vi två strötider. Det var allt, säger "Kisse". Förhoppningsvis ska ett samarbete mellan kommunerna ge oss bättre möjligheter.
Trots att träningsförhållandena är långt ifrån optimala gör Bodenfotbollen bra resultat. Förra säsongen blev kanske den bästa genom åren. Se här:
- Bodens BK FF blev tvåa i division II. Team TG vann på bättre målskillnad. Kvalade till Ettan norra.
- Boden City vann division III.
- Hedens IF segrare i division iV.
- Skogså IF blev tvåa och kvalade till division III.
- Trångfors IF kom på andraplats i damtvåan. Man föll på sämre målskillnad än Skellefteå.
- Vittjärvs IK tog steget upp i division IV efter att ha blivit tvåa i femman.
Ett strålande facit, som vittnar om den starka tradition och kultur som fotbollen har i kommunen.
– Klart imponerande. Bodenfotbollen gör det bra. Men ska vi kunna bedriva elitfotboll i Bodens kommun krävs det att vi får en fotbollshall. Så är det.
Nå – vad säger Bodens kommun? Hans Grönberg, tf ordförande i nämnden för kultur, fritid och unga, svarar på tre frågor.
Fotbollen i Boden har en stolt historia. Nog borde den väl ha en och större bättre hall än pjäshallen?
– Pjäshallen skapades för att snabbt skapa en inomhusyta med konstgräs för att det är bättre än att inte ha det. Sedan förtjänar fotbollen och andra idrotter i Boden mer anpassade anläggningar, men en kommun av Bodens storlek kan inte ha allt. Det finns inte resurser för det.
Kan fotbollen hoppas på en hall? Vad kan kommunen göra?
– Fotbollen kan inte förvänta sig någon större hall de kommande åren. Det finns inte med i den planering på lång sikt kring investeringar som kommunen gör.
– På Bodens Energi Arena finns det träningsmöjligheter från mars till oktober/november på en uppvärmd fotbollsplan. Det innebär i stort sett att fotbollsföreningarna måste träna någon annanstans november/december till februari.
Vilka råd vill du ge fotbollsklubbarna?
– Svårt att ge råd till fotbollsföreningarna. Det finns en god kompetens bland dem och de har också en bra koll på eventuella externa finansiärer där de kan söka medel för en fotbollshall.
– Det brukar krävas en kommunal medfinansiering och det är bra med en dialog mellan kommunen och föreningarna i den här frågan.
Text och foto: Leif Hammarström