Dela nyhet
Krönika: Derbyklassiker på Bodens Energi Arena
19 jun 2024
Derby på Bodens Energi Arena ikväll. Bodens BK–IFK Luleå.
Derby. Namnet har alltid skapat nyfikenhet och kittlat bland supportrar. Men vad menas egentligen med derby? Var kommer det ifrån?
Hos Institutionen för språk och folkminnen kan man läsa:
"Ordet derby kommer av att earlen av Derby i England organiserade hästkapplöpningar som blev vida berömda. Så småningom kom derby att betyda 'stor, viktig idrottstävling' och sedan 'match mellan lokala lag'."
BBK–IFK är det mest klassiska derbyt i norrbottnisk fotboll. De första matcherna spelades för mer än 100 år sedan. 1923 möttes lagen för första gången i en DM-final och BBK vann med 9-0..! Det är fortfarande rekord för en DM-final.
Derbymatcherna har oftast lockat storpublik - framförallt förr. 1960 var det imponerande 7253 åskådare på klassiska Bandyvallen och inget derby har lockat större publik.
FULLSATT TVÅ GÅNGER
Hur många kommer det till arenan ikväll? Gissningsvis cirka 1700. Det var 1600 när lagen möttes i Boden för två år sedan. Då bjöd BBK och sponsorer publiken på entrén. Det gör man även den här gången.
Två gånger har det varit fullsatt på arenan vid ett derby, 2009 (division II) och 2011 (division I). Då var det 5000 åskådare på läktarna.
Derbyna mellan BBK och IFK har alltid engagerat. Men visst var det mera drag och känslor förr om åren? I alla fall upplevs det så.
Kanske beror det på att fotbollen i länet tappar alltmera publik och det är trist att konstatera. BBK, IFK, Kiruna, Bergnäset och andra förtjänar mer.
BBK ligger idag tvåa i norrtvåans publikliga med ett snitt på 290 åskådare. IFK:s snitt är 165. Det är inga siffror, som imponerar, men det är den bistra verkligheten.
Varför sviker publiken? Det finns framförallt två orsaker:
- Utbudet i TV är numera gigantiskt. Man kan se högklassig fotboll varje kväll. Förr fick vi nördar nöja oss med Europacupfinalen i svartvitt. Många som gillar fotboll känner en mättnad och det drabbar den lokala fotbollen. Det är lätt att bli kräsen och göra jämförelser mellan de internationella matcherna och det vi kan se i länet. Men den jämförelsen haltar och är orättvis. Det handlar om så oerhört skilda förutsättningar och all fotboll har ju sin charm.
- Norrmedia sänder mer och mer fotboll. Det ger PR för klubbarna och fotbollen, men innebär också att BBK & Co tappar publikintäkter eftersom de inte får en krona för att matcherna sänds och många väljer att stanna hemma i TV-soffan.
Har vid två tillfällen varit i kontakt med Svenska fotbollförbundet i ämnet, men fått arroganta svar i stil med "klubbarna ska inte gnälla, de ska vara glada att matcherna sänds".
Snacka om nonchalans. Förbundet borde ta större ansvar för klubbar utanför elitfotbollen. Men det vill inte byråkraterna på kansliet i Solna förstå.
BÅDA KLUBBARNA HAR SKRIVIT HISTORIA
Historiskt har BBK och IFK varit de ledande klubbarna på herrsidan i norrbottnisk fotboll. Båda har skrivit historia.
1970 tog IFK som första länslag klivet upp i allsvenskan och för snart 22 år sedan blev BBK första laget i superettan.
Såväl BBK som IFK bygger nytt i år med stor satsning på lokala spelare. Det är nödvändigt.
I en tid när det blir svårare och dyrare att värva spetsspelare utifrån blir egna rekryteringar allt viktigare. När BBK gick upp i superettan hösten 2002 gjorde man det med norrbottniska spelare kompletterat med två spelare utifrån, Tomas Kallaste och Patrik Släryd. Det skulle inte gå idag.
RENAN HJÄLTE SENAST
Senast BBK och IFK spelade seriederby var i tvåan 2022. BBK vann båda matcherna och på Nyabvallen blev Renan Faustini hjälte när han med ett drömmål gjorde 1-2 och BBK kunde koppla ett rejält grepp om serieledningen.
Vem blir hjälte ikväll? Möjligtvis Renan igen. Eller kanske William Nordell, som i höstas tog det känsliga steget när han gick från BBK till IFK..?
Krönika: Leif Hammarström