Projekt
VÄLJ VÄG
Projekt mäns våld mot kvinnor (Välj Väg)
Bodens BK FF (kallat BBK)
Kvinnojouren Boden (kallad KJ)
Upplägg:
Samarbete mellan BBK och KJ där KJ föreläser för ungdomar, ledare, spelare, samt ideella 1-2 ggr per år mot en fakturering på ………………….
Föreläsningarna innehåller
- Machofabriken
- Inget att vänta på (Jämställdsmyndigheten)
- Idéburet offentligt partnerskap IOP
- Informationsprojektet ”Äkta Kärlek” (Kalmar)
I föreläsningen definieras våldet som begrepp, beskriver våldets omfattning lokalt och globalt, pratar hälsorisker och hur man förändra ungas tillvaro till det bättre.
De globala målen och de mänskliga rättigheterna 3, 4, 5, 10, 11.
Barnkonventionen, hur barn påverkas i en våldsam relation mm
Kontaktpersoner:
Mari aktakarlek@kjkalmar.se, 076-265178
Pernilla info@kjkalmar.se
BBK erbjuder ett utrymme-/ en synlighet genom ett infobord på Boden Energi Arena, bordet finns på plats varje A-lagsmatch och KJ väljer själv när man skall ha personal där eller när hörnan är obemannad.
- Roll up med info
- Bord med dokumentation om stöd mm
- Marknadsföring i media, BBKs hemsida och sociala medier samt en presskonferens när projektet startar.
- KJ erbjuds vara med på styrgruppsmöten då de är igång.
- Målgrupperna är fr 13 år och uppåt. Samt ALLA ungdomsledare.
BBK har anställt en projektledare som håller i planeringen samt en koordinator från KJ. Projektet startade under våren 2023 där BBK och KJ samarbetade.
Projektet beviljades av Allmänna Arvsfonden i början av 2024.
Från 1/5 2024 är det satt i drift med finansiering av Allmänna Arvsfonden.
BBK ansvarar för att fler partners involveras, ex Stadsmissionen, Fryshuset, Friends, Röda korset, SISU Norrbotten, mfl. Allt i samarbete och samverkan med KJ.
BBK LEDER OCH LÄR
BBK leder och lär!
Till att börja med så har styrelsen beslutat att avvakta med starten innan det finns finansiering för Projektet. Projekttiden är 2024 med planering för att detta skall bli en naturlig del av vår dagliga verksamhet. Planeringen skall innehålla ekonomi, schema och framtid av detta idrottssociala projekt med praktiska inslag.
Tänkta samarbetspartners i sammanhanget är:
SiSu
Sparbanken Nord
Sverige United
Alla är olika och olika är bra
Länsförsäkringar
Historik:
Bodens BK FF har tidigare haft en coaching- och ledarutbildning som varit oerhört framgångsrik och som gett Boden flera utbildade och engagerade ledare. Bla har en av de som ingått i satsningen hamnat som assisterande coach i Allsvenskan i IFK Värnamo. Två av tre av våra juniorcoacher har genomgått vår tidigare coachsatsning och andra som ingått är numera ledare i andra föreningar.
Vi har regelmässigt utbildat 12 åringar till sk klubbdomare men vi vill försöka väcka intresse att även få ungdomar att satsa vidare mot domarskrået.
Historiskt har Boden BK FF kunnat få hjälp av Bodens Kommun med att finansiera deltagaravgifter och utrustningsinköp för att integrera och skapa en likavärdes miljö för de som har sämre ekonomiska- och andra förhållanden.
Föreningen har ett behov av en koordinationsroll där det koordineras ner och ut från vår ”Gröna Tråd” och spelarutbildningsplan (SUP) till de föräldrar som verkar dagligen på Björknäsvallen.
Målgruppen som kommer beröras av projektet är dels våra ungdomar i Bodens BK FF (cirka 250st fr 6-15 år) men även de föräldrar som väljer att engagera sig i klubbens verksamhet som lagledare, tränare och hjälptränare.
Projekt BBK LEDER OCH LÄR
Syfte:
Att få igång utbildning av nya unga ledare med äldre ledare som utbildare, samt inköp av utrustning som behövs för denna process.
Att en av dessa unga ledare som har utbildningsansvar får en koordinatorroll enligt gröna tråden ut mot verksamheten.
Att i projektet få fram nya domare som kan hitta en väg för sitt fotbollsintresse när spelandet avtagit.
Mål:
Att Bodens BK FF ska utbilda och utveckla unga nya ledare som kan verka både inom BBK samt i andra närliggande föreningar.
Att dessa utbildade ungdomar går in som tränare i våra ungdomslag och med föräldrar som ideella hjälpredor.
Att ungdomar som valt att avsluta sin ”spelarkarriär” hittar nya vägar inom fotbollen i enlighet med devisen ”så många som möjligt, så länge som möjligt, i så bra miljö som möjligt”.
Upplägg:
Vi avser utbilda de tre juniortränare vi har (två har Uefa B och en har lägre utbildning) mot A-ungdom, och även Uefa Målvakt B. Deras utbildning kommer pågå parallellt med projektets genomdrivande. De kommer kallas Fotbollsmentorer.
Vi kommer erbjuda egna juniorspelare ledarutbildning men även gå ut och söka inom kommunen, vi uppskattar en möjlig mängd blivande tränare till 3 st / mentor dvs 9 st deltagare. De ledare som kommer in i projektet skall genomgå SvFF D och påbörja Uefa C samt verka i våra ungdomslag under ledning av våra mentorer.
En av mentorerna har vi förhoppning att få att verka som koordinator också. Rollen kräver närvaro 2 timmar per vecka på Björknäsvallen för att säkerställa att Bodens BK FF’s gröna tråd, Sup och policy följs i utbildningsmiljön. Även för att kunna finnas runt föräldrar och hjälptränare i vår miljö.
Vi förväntar oss olika effekter och resultat av projektet och det innebär att vi ser att det kommer erbjudas ett antal utbildade och mer erfarna ledare i olika åldrar, att vi kan visa på en lång och viktig visualisering att fotbollen inte bara handlar om att spela, utan att det faktiskt innebär att leda, utbilda och även döma matcher.
I delen gällande blivande domare och respekten för de som är en av de viktigaste ingredienserna i spelet avser vi etablera kontakt med en av våra norrbottniska elitdomare, Tess Olofsson som bor i Piteå. Här kommer kontakten etableras framöver.
Vi avser följa upp projektet på 6-månadersbasis, ett mäta enbart mjuka värden i form av:
- Föräldrars trivsel och känsla av effektivare och mer utbildande läromiljö
- Barnens känsla av att se ungdomar ta ansvar och att inom fotbollen är ledarskap och respekt en självklarhet
- Känner föräldrar trygghet när klubben kan erbjuda en tränare och de finns med som assisterande och vuxna
- Hur tycker de som ingår i domar- och ledarutbildningen att de utvecklats och vad ska/kan/ bör vi förändra
Integrations- och likabehandlingsmässigt så har Boden BK FF valt att helt- eller delvis subventionera medlems- och deltagaravgifter. Till Sisu redovisades ett underskott från ungdomars avgifter på 21 405 kr för 2023. Det lär inte minska inför kommande säsonger. Delar av detta underskott söker vi från SiSu men i detta projekt som går ut på att vi leder och lär så måste alla kunna få vara närvarande, även som inte har råd. Som vi beskrivit tidigare jobbar vi numera med ett stort Idrottssocialt engagemang vilket detta och andra projekt (ex Välj Väg, Boden Öppet för alla mm ingår)
Klubbaktiviteter kopplade till Projektet:
Vi bedriver Nattfotboll, Höst- och Sportlovsfotboll samt en sommarfotbollsskola. Alla dessa aktiviteter kräver ledare och vi har som plan att våra ledare och domare i projektet skall ansvara och driva dessa. Samtliga aktiviteter är gratis för de flickor och pojkar som vill delta och det har gjort att ex sommarfotbollsskolan samlade 145 ungdomar under en sommarvecka och höstlovsfotbollen 125 fördelade på tre dagar i vår lilla teknikhall i Boden (Pjäshallen). Sommarfotbollsskolan drivs av föreningen med hjälp av egna ledare samt sommarjobbare från kommunen, för höst- och sportlovsfotbollen ansvarar klubben helt självt.