Information om utrustning
Här hittar du information om den utrustning som behövs för att det ska vara roligt att åka längdskidor. Informationen kommer från Svenska skidförbundet.
Utrustning
En förutsättning för att längdskidåkning ska vara roligt och inspirerande är rätt utrustning utifrån den aktives nivå och ambition. Rätt utrustning är inte detsamma som ny, utan handlar om att vara anpassad till längd, vikt och färdighetsnivå.
Ta hjälp av någon i föreningen, eller ställ frågor i en sportbutik där de är vana vid att sälja längdskidor, när det är dags att köpa utrustning. Tänk på att slutresultatet av hur skidan kommer att gå beror till ca 70% på skidan, ca 20% på struktur/belag och ca 10% på vallning. Detta innebär att det är viktigare att hitta en skida som är anpassad för individen än att lägga pengar på många och dyra vallor.
Skidlängd
Längden på skidorna beror i grunden på två saker, din längd och din vikt. Barn och juniorer bör ha klassiska skidor som är ca 5 - 20 cm längre än kroppslängden. Vid val av skida är anpassning av vikten och spannet av större vikt än längden på skidan. Skejtskidor är ca 10 cm kortare än klassiska skidor.
Tabellen ovan är tänkt att vägleda i valet av skidlängd.
Stavlängd
Ett generellt mått är att infästningen på handremmen bör vara i höjd med axeln på klassiska stavar och i höjd med hakan på skejtstavar. Vid tävling finns en regel som begränsar stavlängden. Vid tävlingar i klassisk teknik får stavlängden vara maximalt 83 % av åkarens kroppslängd (med pjäxor). Alltså kroppslängd x 0,83. Stavlängden vid skejt får vara maximalt 100% av kroppslängden. Stavlängden mäts från spetsen till infästningen av handremmen.
Barn upp till 12 år
• Fokusera på att barnen har lagom långa skidor och stavar som tillåter lekfull träning. Utrustningen får aldrig hindra lek och hopp som stimulerar barnens teknikutveckling.
• Låt barnen testa både klassiskt och skejt.
• Till en början finns inget behov av att ha utrustning för både klassiskt och skejt. Kom bara ihåg att vallningsfria skidor – ”fiskfjäll” eller skin, är svåra att skejta med. Vallningsbara klassiska skidor utan fästvalla går alldeles utmärkt att använda när barnen vill skejta, är de dessutom lite korta blir det ännu
enklare. Ett första steg mot utrustning i båda stilarna är att ha stavar som är anpassade för både klassiskt och skejt.
• Lägg hellre några extra kronor på rätt utrustning än på dyra vallor.
Ungdomar 13–16 år
• Begränsa antalet skidor och stavar.
För ungdomar som har ambitionen att tävla regelbundet är det en fördel både i tävlingssituationen och den tekniska utvecklingen att ha utrustning för både klassiskt och skejt.
• Det är viktigare att ha ett par träningsskidor som tillåter lekfull träning och stimulerar teknisk utveckling, än att ha flera par tävlingsskidor.
• Skinskidor är bra ur ett tillgänglighetsperspektiv i syfte att förenkla, för
såväl ungdomar som ledare. Men tävlingsaktiva ungdomar rekommenderas att träna på liknande utrustning som vid tävling, utifrån teknikutveckling och lärdom om skidans egenskaper.