§1 SYFTE OCH VÄRDEGRUND
Alingsås Musikteatersällskap är en ideell förening i Alingsås kommun. Föreningen har till syfte att främja medlemmarnas intressen inom sång, dans och teater med den gemensamma målsättningen att i Alingsås uppföra sceniska produktioner av olika storleksordning.
Alingsås Musikteatersällskap är en religiöst och partipolitiskt obunden förening vars värdegrund bygger på allas lika värde och verkar för att främja jämställdhet, mångfald samt att motverka diskriminering och fördomar. Målsättningen är att bidra till stark sammanhållning, solidaritet och gemenskap bland medlemmarna.
§2 MEDLEMMAR
Som medlem antas person önskar vara medlem i föreningen och som betalar sin medlemsavgift. Styrelsen äger beslutsrätten om uteslutning av medlem på grunder som bestäms av styrelsen.
§3 MEDLEMSAVGIFTER
Medlemmar erlägger en årlig avgift som fastställs av årsmötet för ett år i taget.
§4 STYRELSEN
Årsmötet utser styrelse som skall bestå av fem eller sju ledamöter och två suppleanter. Ledamöter och suppleanter väljs normalt på ett år med undantag av ordförande och kassör som med fördel kan väljas på två år, överlappande.
Det ankommer på styrelsen att mellan årsmötena företräda föreningen, handlägga föreningens ärenden och ekonomiska angelägenheter, föra räkenskaper och ansvara för att verksamheten fungerar i enlighet med föreningens stadgar, medlemmarnas intressen och de riktlinjer årsmötet dragit upp. Styrelsen är beslutsmässig genom enkel majoritet, dvs när majoriteten styrelsemedlemmar samtycker.
Styrelsens protokoll ska vara undertecknade av protokollförande ledamot och justerade av ordföranden. Medlemmarna har rätt att ta del av protokollen på begäran, med tre månaders tidsförskjutning.
§5 VALBEREDNING
För val av styrelse, revisor och revisorsersättare som nästkommande årsmöte har att förätta skall ordinarie årsmöte utse en valberedning med minst tre ledamöter. En av dessa utses till sammankallande.
Valberedningens uppgift är att till årsmötet ta fram och presentera förslag på styrelse, revisor samt revisorsersättare för kommande verksamhetsår, vilka de bör ta fram med målet att representera medlemmarnas intressen och föreningens bästa. Om valberedningen önskar bibehålla rådande stabilitet i det löpande arbetet är det lämpligt att en majoritet av sittande styrelse ingår i valberedningens förslag. Valberedningen bör, förutom att ge förslag på styrelsemedlemmar i allmänhet, ange tilltänkt ordförande och kassör specifikt. En rekommendation är att också föreslå tilltänkt sekreterare.
§6 REVISION
Årsmötet utser för ett år en revisor och en revisorsersättare. Revisorerna skall följa föreningens verksamhet och ekonomiska förvaltning samt förelägga årsmötet revisionsberättelse med förslag rörande bokslut och ansvarsfrihet.
§7 ÅRSMÖTET
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Det skall hållas senast tre månader efter räkenskapsårets slut. Kallelse till årsmöte skall tillsammans med dagordning skriftligen finnas tillgängligt samtliga medlemmar senast två veckor före årsmötet. Om dagordning ej skickas ut skall det anges i kallelsen var dessa finns tillgängliga.
• Varje närvarande medlem som betalat sin årsavgift äger vid eventuell omröstning en röst.
• Omröstning sker öppet såvida inte sluten omröstning begärts.
• Alla frågor utom de i stadgarna speciellt angivna, avgörs med enkel majoritet. Vid lika röstetal har årsmötets ordförande utslagsröst utom vid personval då vid lika röstetal för kandidater, lottning skall ske.
• Styrelsens ledamöter och suppleanter har samma befogenheter som föreningsmedlem utom vid beslut om ansvarsfrihet då de endast har yttrande- och förslagsrätt.
• Tillträdande styrelses ledamöter och suppleanter äger ej rösträtt vid val av revisorer och revisorsersättare.
• Revisorer har, om de inte är medlemmar, inte rösträtt vid årsmöte.
§8 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTET
Varje medlem äger rätt att ställa förslag till årsmötet. Förslag skall vara styrelsen tillhanda senast en vecka före årsmötet för att med säkerhet behandlas. Ärenden som inte varit styrelsen tillhanda i tid behandlas om 2/3 majoritet av årsmötet samtycker.
§9 EXTRA ÅRSMÖTE
Extra årsmöte skall sammankallas om ordinarie årsmötet så beslutar, om minst 2/3 av medlemmarna begär det eller då styrelsen finner det nödvändigt. Kallelse skall ske på samma sätt som till ordinarie årsmöte och endast de ärenden som angivits i kallelsen får behandlas.
§10 EKONOMISK FÖRVALTNING
Räkenskapsåret omfattar 12 månader (1/1 – 31/12). Kassören upprättar för varje räkenskapsår bokslut och ekonomisk berättelse. Berättelse och bokslut överlämnas till revisorn tillsammans med redovisningshandlingar (verifikationer etc.) senast tre veckor före årsmötet.
§13 FIRMATECKNING
Föreningens firma tecknas av ordföranden och kassören som representanter för styrelsen.
§11 STADGEÄNDRING
För ändring av dessa stadgar krävs beslut med minst 2/3 majoritet vid två på varandra följande årsmöten varav det ena skall vara ordinarie årsmöte. Minst fjorton dagar skall förflyta mellan dessa två årsmöten.
§12 UPPLÖSNING
För upplösning av föreningen krävs beslut med minst 3/4 majoriet vid två på varandra följande årsmöten, varav ett skall vara ordinarie. Minst fjorton dagar skall förflyta mellan dessa årsmöten. Förslag skall ha väckts minst tre veckor före det första av de två årsmöten som nämnts ovan. Vid upplösning skall samtidigt beslut fattas om disposition av föreningens tillgångar. Likalydande beslut måste fattas vid båda beslutstillfällena. Förslag om disposition av tillgångarna skall väckas på samma sätt som sagts om förslag om upplösning.
§14 AVGÖRANDE AV TVISTER
Tvister mellan förening, å ena sidan, samt styrelse, enskild ledamot eller medlem, å andra sidan, skall avgöras av Alingsås Tingsrätt med en ensam domare.
FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTESÄRENDE
1) Årsmötet öppnas
2) Val av ordförande, sekreterare, två protokollsjusterare samt ev. rösträknare för årsmötet
3) Upprättande och fastställande av röstlängd
4) Fråga om årsmötet kallats i rätt tid enligt stadgarna
5) Föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse, kassaberättelse och revisorernas berättelse
6) Fastställande av balansräkning och resultaträkning
7) Beslut rörande ansvarsfrihet för styrelsen
8) Föredragning och fastställande av verksamhetsplan
9) Förslag och motioner till årsmötet från styrelse och medlemmar
10) Fastställande av medlemsavgifter
11) Val av ordförande
12) Val av ledamöter
13) Val av suppleanter
14) Val av en revisor och en ersättare
15) Val av valberedning
16) Eventuella övriga val
17) Andra ärenden på dagordningen