Historik
Det började på en sjöis i Tjärnsjö AIK Hockey Härnösand, eller tidigare Antjärns IK, bildades den 31 januari 1957. Träningen bedrevs till en början ute på Tjärnsjösjöns is i Antjärn. Redan året därpå, inför säsongen 1958/59, stod den egenhändigt byggda rinken klar i Antjärn på den plats där ishallen står än idag. Under samma säsong skaffades belysning till rinken. Verksamheten fortskred i snabb takt. Nästa projekt var byggandet av klubbhuset, vilket tog form 1960. 20 år senare var det dags att bygga tak över rinken. Säsongen 1980/81 var första säsongen i klubbens historia då matcherna spelades inomhus i den egna hallen i Antjärn. Som många känner till så bedrivs verksamheten idag mestadels i den kommunala anläggningen Högslätten i Härnösand. Även kansliverksamheten är nu överflyttad till Högslätten. 1993 byggdes kansliutrymmen i direkt anslutning till ishallen. Detta var en mycket lyckad lösning. Idag ståtar kansliavdelningen även med en servering samt en alldeles nybyggd restaurang med pub. AIK Hockey bedriver en rad verksamheter som arrangör eller medverkande i en rad projekt i staden. Bland annat arrangeras årligen en traditionell marknad. En av de stora händelserna i Härnösands historia var 400-årsjubileet 1985. Självklart var AIK Hockey med i denna stadsfest. Härifrån kan nämnas anordnandet av fotbollsmatchen mellan TV-laget och ett kändislag med både "kändisar" från orten och andra. Två gånger har TV-laget gästat Härnösand. Vid dessa tillfällen sattes svenskt publikrekord för TV-laget med sammanlagt 12 000 åskådare.
Högslätten Idag är Högslätten stans största ungdomsgård. Högslättens idrottsanläggning, eller "Höga", som ungdomarna i dagligt tal kallar anläggningen, är utan tvekan stans största ungdomsgård. Tennis, innebandy, handboll, volleyboll vid Brännavägen. Curling, fotboll, friidrott, skateboard, bandy och skidor. I centralbyggnaden huserar ishockey, rinkbandy och bandy samt styrketräning i källaren för såväl motionärer som elit. En kvarts miljon människor passerar varje år genom Högslättens anläggning. Det innebär omräknat på stadens invånare att varje invånare skulle ha besökt Höga minst tio gånger varje år ! Även om idrottsintresset är stort i stan är detta en sanning med modifikation. Den största delen besökare är ungdomar från 6-7 års ålder och uppåt.
Ungdomarna är viktiga ! Fler och fler ungdomar får betydande och ansvarsfulla arbetsuppgifter som tränare, ledare eller funktionärer i en eller annan form. Höga har blivit en naturlig samlingsplats. Ungdomarna trivs på Höga, vilket märks på den tid som spenderas tid. Ta t.ex. B-juniorerna; direkt efter skolan åker många av de upp till Höga innan det blivit dags för den dagliga dosen träning. Klubbens samarbete med SISU ger många möjligheter till utveckling inom ett flertal områden. Några ligger också utan för den direkta anknytningen till hockeyverksamheten. I en klubb av AIK Hockeys storlek finns det alltid något att engagera sig och delta i. Att idrotten har stor betydelse för ungdomarna genom sin uppfostrande funktion är det få som betvivlar. Naturligtvis kretsar det mesta kring träningar och matcher. Satsningen på aktiviteter och verksamheter som inte direkt anknyter till dessa fortsätter kontinuerligt.
Idrottliga milstolpar
|