- Med tillhörande handlingsplan för Vänersborgs fotbollsklubb
Riksdagen beslutade 2001 att anta en ny nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. De antog ett antal mål och delmål som alla syftar till att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar. En del av strategin är att verka för att alkohol inte förekommer alls i vissa miljöer eller skeden i livet. Några särskilt prioriterade delmål är:
- - Uppväxten ska vara alkoholfri
- - Alkoholdebuten ska skjutas upp
- - Det ska finnas fler alkoholfria miljöer
- - Berusningsdrickande ska minska
Vänersborgs fotbollsklubb är en ideell idrottsförening som bedriver fotbollsverksamhet för barn/ungdomar och seniorer.
Syftet är att vara en aktiv, meningsfylld och stimulerande verksamhet.
Vi har många barn och ungdomar i vår verksamhet.
Vi vill ta ansvar för att ge medlemmarna en drogfri miljö.
Vi vill bedriva vår verksamhet så att det utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.
Ovanstående innebär också ett ställningstagande mot sådant som är skadligt och nedbrytande.
Nedanstående drogpolicy skall vara gemensamma för hela föreningen och utgöra ett stöd för ledare -funktionärer - aktiva och föräldrar.
Vår ambition är att policyn skall ses som en hjälp och ett stöd för att alla ska kunna säga NEJ till alla former av droger i samband med föreningens verksamheter.
Varför en drogpolicy?
Att vara med i en idrottsförening är mer än att bara träna och tävla. Här får ungdomarna en trygg och social gemenskap. För många barn är idrottsföreningen, näst efter hemmet och skolan, den viktigaste uppfostringsmiljön. Idrottsledaren är en viktig social förebild. Ledarens förhållningssätt till bland annat alkohol och tobak kan påverka värderingar som barnen och ungdomarna bär med sig.
För barn och ungdomar som växer upp i en otrygg hemmiljö ståridrottsledaren ofta för en trygghet som saknas. Idrotten ska vara en plats där barn och ungdomar ska kunna lita på de vuxna.
Konsumtion av alkohol ger försämrade idrottsresultat. Alkoholen påverkar den egna upplevelseförmågan samt gruppens sammanhållning och laganda.
Idrotten får stöd från samhället och i det stödet ingår det att arbet adrogförebyggande. Genom att föreningar arbetar fram riktlinjer i frågan ökar tydligheten i frågan.
Miljön för barn och ungdomar måste vara trygg och säker.
Berusade/bakfulla ledare eller ungdomar ökar risken för osämja, olyckor, skador eller att andra negativa händelser inträffar. Därför är det viktigt att miljön omkring idrottandet är alkoholfri och tobaksfri så långt upp i åldrarna som möjligt.
Punkterna i det alkohol- och drogförebyggande arbetet har Vänersborgs fotbollsklubb kommit överens om, och som gäller som riktlinjer för föreningen, är beslutade av föreningens styrelse. De finns med som en naturlig del i introduktionen av nya ledare och på årligen återkommande genomgångar på ledarträffar.
Definition:
Följande definieras som drog i denna policy:
-Tobak (snusning och rökning)
-Alkohol (sprit, vin, starköl och öl d.vs. dryck starkare än lättöl)
- Narkotika
- Dopingpreparat
Föreningen har rätt att i sin verksamhet anordna fester och sammankomster för sponsorer och medlemmar över 18 år där alkohol kan ingå.
Policyn skall genomgås vid säsongsupptakt vid informations- och spelarmöten. Viktigt att nyrekryterade styrelseledamöter, spelare, ledare, och föräldrar tar del av policyn.
Policyn skal anslås i klubbstuga, idrottsplats samt där föreningen bedriver verksamhet. Den kommer även publiceras på hemsidan.
Ansvaret för att följa drogpolicyn är gemensamt för alla medlemmar samt ungdomarnas föräldrar.
Ansvaret för utvärdering och införandet i verksamheten har styrelse och sektionerna.