Dela nyhet
Covid-19 - uppdaterad information från TTP BTK
6 apr 2020 8 kommentarer
Uppdatering kring rådande situationen runt virussjukdomen Covid-19 (coronaviruset).
Tullinge TP BTK fortsätter att följa situationen noga och agerar efter de förutsättningar och allmänna rekommendationer som råder just nu. Vi följer framför allt information från våra myndigheter som Folkhälsomyndighetens hemsida (se www.folkhalsomyndigheten.se) samt de regeringsdirektiv som tas (se www.regeringen.se). Det innebär t.ex. att vi löpande genomför en riskbedömning av de aktiviteter (träningar och evenemang) som klubben åtagit sig att arrangera.
För tillfället, med den information och de rekommendationer som finns från förbund och ansvariga myndigheter, kommer våra vanliga träningar att fortgå som vanligt men vi förbehåller oss rätten att ställa in träningar på kort varsel då sjukdomsläget hos både tränare och spelare ändras snabbt.
Den senaste veckan har några få spelare och tränare uppvisat sjukdomssymptom och har därmed valt att hålla sig borta från träningar för ett tag framöver. Det är inte helt uteslutet att de smittats vid eller i anslutning till träning så vi vill än en gång påminna om vikten av att inte gå till träningen om minsta symptom uppvisas.
Vi vill också fortfarande påminna om att det är individens egna beslut att medverka på träning. Det är viktigt att komma ihåg att allas situation är unik och att exempelvis sjukdomshistorik i familj eller närmsta omgivning samt riskgruppstillhörighet kan påverka ens beslut.
Det är också individens ansvar att hålla sig borta från TTPs lokaler om du
- Känner dig det minsta sjuk, till exempel har förkylning, hosta eller feber – stanna hemma tills du är helt symptomfri och ytterligare två dygn därefter.
- Misstänker att du varit i kontakt med någon som kan vara smittad.
- Varit i ett riskområde inom de senaste 14 dagarna, då det kan ta upp till 14 dagar innan en smittad person får symptom.
Vidare vill vi lämna följande rekommendationer till våra medlemmar:
- Tvätta händerna ofta med tvål och ljummet vatten – tvål, vatten och torkpapper finns tillgängligt i anslutning till hallarna.
- Tänk på att hosta och nysa i armvecket för att hindra att eventuell smitta sprids i din omgivning.
- Var noga med att inte dela vattenflaska eller mat med någon.
- Vi rekommenderar att omklädningsrummen inte används för ombyte och dusch, utan att detta sker i hemmet i den mån det är möjligt.
- Vi uppmanar att inte skaka hand före eller efter match och träning – vi rekommenderar istället kontaktfria alternativ att visa respekt, så som ”airbump”, bugning/nigning eller att nicka lätt till varandra.
Vi kommer att uppdatera informationen ovan löpande på startsidan av vår hemsida.
Kommentarer
Magnus Morenius 17 mar 2020
Bra info med rekevant innehåll. Trist läge men bra att vi kör på för de som är HELT FRISKA! Bra att något är lite som vanligt så länge det går!
Anders Ekström 17 mar 2020
Bra info. Och håller med Magnus!
Daniel Samnerud 17 mar 2020
Bra info men kommer som sagt nya bud hela tiden. Jag tror nästa steg är att förbundet stänger ner tävlingssäsongen och att det sker den här veckan. Det verkar ju inte som att någon klubb vågar ta risken att hålla sina arrangemang ändå, och om man kör; kommer några deltagare? Så det vore nog klokare att ta ett samlat beslut. Om träningarna sedan kan fortsätta blir nästa fråga. I Spåret har man bestämt att träna på i nuläget men det blir snabbt glesare på träningen. Motionärerna brukar fylla hallen, ibland med 50 spelare, i går var de 3.
Helena Sundlöf 7 apr 2020
Det var länge sedan jag skrev, men följer fortfarande era inlägg, vilket är kul och vill gratulera till flera härliga resultat under säsongen.
Vill bara poängtera att det är viktigt att ni ALLA tar ett eget ansvar. Bra om man tränar på ETT ställe och inte far mellan olika hallar. Kan vara bra att ha i bakhuvudet att vad man nu vet om Corona är att det kan smitta även INNAN det bryter ut (dvs innan man har symtom) och poängterar att man kan bli ganska rejält sjuk även om man är yngre. Dock hanterar man oftast och reder ut situationen bättre om man är yngre och om man har färre andra sjukdomar. Men medelålders och tidigare friska kan få det rätt tufft.
Vet inte hur seniorgrupperna ser ut, men där bör man vara mer försiktig och avstånd mellan borden.
Också av vikt att tänka på i sina val, detta gäller inte bara ” dig själv”. Behöver ”du” sjukvård kan det bli så att just du blir den som gör att någon annan måste avstå sin sjukvård OCH blir det för många ”du” så kommer det inte finnas personal som reder ut läget på sjukhusen. Så träna gärna , men jag ber er vara noga med restriktionerna och ta dem på allvar. Sjukhusen har kaos redan nu och folk går på knäna.
Magnus Morenius 7 apr 2020
Vi har ett helt annat läge nu än när detta inlägg skrevs från början.
Hela stockholm måste väl ändå betraktas som ett riskområde, klart värst i Sverige i dagsläget.
"Om man varit i riskområde de senaste 14 dagarna ska vi hålla oss borta från ttps lokaler " står det i inlägget.
Med bakgrund av detta och det faktiska läget så kanske det är dags att trycka på pausknappen.
Man kan ju ses för lite fysträning utomhus, ombyte o dusch hemma, en tanke för att hålla ihop gänget....
Daniel Samnerud 8 apr 2020
Svåra överväganden som idrottsföreningar måste göra, utan någon skarpare vägledning. Å ena sidan risken för smittspridning och att motverka detta som ett eget ansvar, å andra sidan risken att detta pågår, ja ingen vet hur länge, och att det får stor inverkan på folkhälsan när barn och ungdomar slutar röra på sig för ett halvår, ett år? Vår egen expertmyndigheten säger en sak, fortsätt träna med vissa restriktioner, andra länder säger att Sverige är galna...
Själv tror jag att träna eller inte träna måste sättas in i ett större sammanhang. I princip hela den offentliga sektorn och en stor del av den privata har klassats som "samhällsviktig" och är igång och endast runt sjukvårdspersonal vidtas specifika restriktioner. I övrigt är vi ett par miljoner som måste jobba på mer eller mindre som vanligt. Inte heller alla skolor har stängt, vilket vissa man talar med synes tro.
Tjänar det då något till att man håller sitt barn hemma från träningar eller har det bara marginell betydelse? Ingen vet ju riktigt, tycks det. Har man lyckats att sätta sig helt i karantän i övrigt gör man klokt i att inte träna, annars faller mycket av syftet. Själv har jag valt att bara hålla mig undan själv från dem jag inte måste träffa.
Nu står det helt klart att en massa människor har covid-19 helt utan symtom. Det enda logiska är då egentligen att sätta hela samhället i totalkarantän. Men det har egentligen inget annat land gjort, även om det kan låta så. Det har helt enkelt inte funnits beredskap för det.
Helena Sundlöf 10 apr 2020
Som du säger Danne, så vet vi inte alls hur länge och på vilken nivå detta kommer fortgå. Bara att det är något som händer och påverkar oss alla mycket.
För somliga riskgrupper innebär det troligen kraftiga ”restriktioner” betydligt längre än för andra.
Så absolut inte låta bli att träna eller vara ute, det blir ju vansinnigt för alltför många.
Däremot träna och leva under sunt förnuft avseende riktlinjer och de kunskaper som finns och hela tiden tillkommer gällande virus och smitta. Det kommer nytt varje dag och lär väl fortsätta så ett tag framöver. Gäller väl att anpassa sig till det och kanske ibland bli tvungen att ändra rutinerna.
Att försöka hålla sig till en träningslokal och/eller ett fåtal träningspartners, att träna ute ( ha en period där man bygger kondition, snabbhet, styrka, smidighet) så mycket som möjligt, hålla avstånd , tvätta händer och inga händer i ansiktet, vara hemma med minsta lilla symtom och INTE träffa sina äldre anhöriga annat än utomhus. Då kanske man kommer långt. Blir man smittad och är ung och tidigare frisk så klarar man ju oftast det bra, men man kan också förlora väldigt mycket träning och kondition under sjukdomstid och konvalescens i st f det man kunde byggt upp om man för ett tag ändrar sin träning.
Kör på, men med sunt förnuft, grabbar och tjejer, detta kommer gå över, även om vi inte vet när.
Daniel Samnerud 16 apr 2020
Själv håller jag mig undan från alla över 45-50 och uppåt till och med, om jag inte måste träffa dem. Tyvärr medger inte jobbet att jag distanserar mig på det sätt jag skulle önska. Men det gör mig också till en potentiell "spridare", så av det skälet besöker jag inga träningsgrupper med jämnåriga eller äldre (om jag nu skulle fått för mig att träna).
Nu är större delen av seniorgruppen ganska gammal men jag ser ju att flera av de äldsta (60-65) börjar anmäla sig till träningarna igen och kan bara likt Helena mana till försiktighet. Särskilt för dem som också haft lite hälsotrassel. Detta med relevanta underliggande sjukdomar verkar väldigt oklart.