Dela nyhet
Hjärnskakning
5 sep 2024 0 kommentarer
På förekommande anledning vill jag påminna om "Riktlinjer vid Hjärnskakning". Om du som tränar, slår i huvudet på ett sådant sätt att du ser dubbelt eller kastar upp vill vi att du omedelbart meddelar din tränare. Du skall under inga omständigheter fortsätta träna. Vi kommer hjälpa dig enligt nedan:
* informationen är hämtad från Riktlinjer vid hjärnskakning - Hjärnskakningsguiden (hjarnskakningsguiden.se)
Misstänkt hjärnskakning - Vad gör jag nu?
Om du eller någon i din närhet misstänker en hjärnskakning är det viktigt att omedelbart avbryta den pågående aktiviteten och garantera en trygg miljö för den drabbade. Om du trots allt fortsatt aktiviteten behöver du inte drabbas av panik. Full rehabilitering är fortfarande möjlig. För att få sjukvårdsrådgivning och hjälp med att avgöra om du eller någon annan har fått en hjärnskakning samt om vård bör uppsökas, ring telefonnummer 1177 eller besök 1177.se.
Om en hjärnskakning fastställs bör man veta att prognosen gällande full återhämtning är god. För majoriteten av alla drabbade går symtomen över inom en till två veckor.
Hjärnvila i 24-48 timmar efter skada
Personer som drabbats av en hjärnskakning rekommenderas “hjärnvila” i 24-48 timmar efter skadan. Hjärnvila kan definieras som en sorts avskärmning och minimering av intryck i omgivningen, såsom ljud och ljus. Under hjärnvilan rekommenderas följande:
- Begränsa alla intellektuella aktiviteter som kräver koncentration, minne och intensivt tänkande. Stanna hemma från skolan eller arbetet och undvik bilkörning.
- Sök en lugn miljö med begränsade yttre stimuli, så som högt ljud.
- Undvik all skärmexponering, till exempel mobiltelefon, TV och dataskärmar.
- Undvik fysiska aktiviteter.
- Drick inga alkohol- eller koffeinhaltiga drycker och ta inga droger eller sömntabletter.
- Ät och drick sunt.
- Försök att få ordentligt med sömn.
- Avbryt omgående alla aktiviteter som förvärrar symtomen.
Efter en hjärnskakning blir många patienter uppmanade att vila en längre period. Men att vila längre än 48 timmar, fördröjer återhämtningen och kan bidra till långvariga symtom. Istället rekommenderas individen att gradvis öka sin aktivitetsnivå.
Rehab och återhämtningar efter hjärnskakning
Efter hjärnvila i 24-48 timmar rekommenderas personen med hjärnskakning att successivt bli mer aktiv. Det finns flera olika rehabiliteringsverktyg som reglerar i vilken takt man återgår till aktivitet. Det här är Hjärnskakingsguidens rehabiliteringsmodell. Den finns dessutom som en nedladdningsbar pdf.
- Rekommendationerna beskriver återgången till både mental respektive fysisk aktivitet och kan användas parallellt.
- Riktlinjerna kan genomföras själv eller tillsammans med närstående om man känner sig trygg med det, alternativt samordnas på en vårdcentral eller rehabiliteringsklinik.
- Riktlinjerna nedan är utarbetade för personer i alla åldrar, men barn rekommenderas i allmänhet att vara försiktigare, ta det i en långsammare takt och ha respekt för att det kan längre tid. Av den anledningen finns det en separat sida på Hjärnskakningsguiden som heter Hjärnskakning hos barn.
- Det är normalt att på de tidiga stegen uppleva milda symtom och det är inte farligt.
- Skulle symtomen öka eller återkomma rekommenderas hjärnvila i en eller två dagar. Efter det återgår man till riktlinjerna men i en lägre takt, till exempel genom att gå tillbaka ett steg.
- Det ska gå minst 24 timmar mellan varje steg.
- Det är viktigt att skydda sitt huvud från smällar för att inte riskera en ny hjärnskakning, åtminstone tills man är helt återställd eller att fyra veckor från skadan har passerat.
- Har man inte blivit märkbart bättre efter 14 dagar, eller om symtom kvarstår en månad efter skadan är det viktigt att söka vård för en ny bedömning. Läs mer om var man kan hitta vård här och om långvarig problematik efter hjärnskakning här.
Kommentarer