Dela nyhet
Pilotprojekt under 2024 – styrelsen informerar
27 jun 2024 0 kommentarer
Samverkan mellan elitklubbar och mindre föreningar i distrikten är modellen för att kompetenshöja fotbollen i landet. Allsvenska och mångmeriterade Halmstads BK har inlett ett pilotprojekt där vi är en utav tre klubbar (HGH FC, IF Centern och Snöstorp Nyhem FF) dels för att utveckla spelare, dels utbilda ledare och tränare. Pilotprojektet, som skall pågå under 2024, för regional fotbollsutveckling stöds av Hallands Fotbollförbund, RF-SISU Halland och Högskolan i Halmstad.
På uppmaning av SvFF etableras nu organiserad regional samverkan mellan elitklubbar och distriktsorganisationer/mindre föreningar för att skapa bredare tränings- och matchmöjligheter. Spelare och ledare/tränare får bättre möjligheter att utvecklas genom att tillföras resurser från eliten. Det handlar initialt om fyra samverkansträffar per förening per år med inriktning på olika ålderskategorier för flickor och pojkar (födda 2010-2011) samt samma antal ledarforum (gemensamt).
Drivande i projektet är Johan Lindholm och Peter Åberg, HBK samt Håkan Hallberg, HFF. Dessa arbetar nära med ungdomsansvarig & styrelse för HGH FC, IF Centern och Snöstorp Nyhem FF.
- Vad är syftet?
”Avsikten med pilotprojektet är att stärka den allmänna fotbollsmiljön i och kring Halmstad, att genom olika insatser dela med sig av kompetens och resurser. Tidigare exempel på fruktbara samverkansprojekt förekommer hos Kalmar FF och IFK Norrköping. Kalmar samarbetar för närvarande med sju-åtta mindre klubbar. För vår del börjar vi i ett mindre format och provar oss fram”, förklarar Johan Lindholm (bilden), utvecklingschef fotboll, Halmstads BK.
- Vad går projektet ut på i korta drag?
”I grunden handlar det om tre spår; 1) att stärka relationer, att ge de mindre klubbarna ett stöd i utbildningen av ledare och tränare, där vi fungerar som katalysator och skapar förutsättningar för tränarforum för att inspirera, motivera och förkovra deras tränare, 2) spelarutveckling där vi genom FUIF-liknande uppdrag ger stöd åt spelarna genom att göra fyra träningsbesök under säsong i deras hemmiljö, samt 3) styrelseutbildning, där vi med stöd av RF-SISU Halland bidrar till bättre förståelse och ger en helhetsbild av projektet.”
- Är det fokus på spelare eller tränare i de mindre föreningarna?
”Både och, skulle jag vilja påstå”, svarar Johan. ”Bättre utbildade tränare ger bättre och mer motiverade spelare, det vet vi av mångårig egen erfarenhet inom HBK. Det handlar inte bara om kompetenshöjning. Fotboll bygger på glädje. Trivselfaktorn är viktig och en mer genomarbetad fotbollsmiljö med bra förutsättningar ger utdelning i det långa loppet.”
- Hur gjordes urvalet av samverkansklubbar?
”I det här fallet handlar det om tre relativt ’stora’ och stabila föreningar i närområdet som bedriver både flick- och pojkfotboll och har tillgång till ’egna’ anläggningar med konstgräs och naturgräs. HGH, Centern och Snöstorp Nyhem har även det gemensam att man har cirka 500 medlemmar.
- Vad har småklubbarna för glädje av projektet?
”För det första ska det poängteras att projektet präglas av positivitet och vi har fått ett mycket fint bemötande. Vi vill stärka banden mellan föreningarna och avsikten är att alla ska utvecklas. Spelare men också tränare kan fortsätta att träna och utvecklas i sina egna miljöer med koppling till HBK. Vi vill bli en naturlig samarbetspartner. Vid vårt upptaktsmöte på Örjans vall hade vi inte mindre än 60-talet entusiastiska ledare på plats. Vi känner värme och vill gärna gå i bräschen för skapandet av en fotbollsfamilj som gynnar sporten i Halmstad och Halland”, säger Johan Lindholm i HBK.