Dela nyhet
Detaljerad status Erikslundsplanen och förseningar
4 nov 2021 2 kommentarer
Som de flesta känner till genomför kommunen med hjälp av en markentreprenör en omfattande ombyggnation av Erikslundsplanen pga anläggningens och underlagets omfattande behov av underhåll samt bristfällig och felaktig dränering, sättningar i marken under planen mm. Därtill ska planen breddas så att den blir en godkänd 11-spelsplan, stödmuren byggs om, belysningen ska förbättras mm. Detta finns beskrivet på hemsidan under anläggningar. Nedan ges på begäran en detaljerad redogörelse av projektet.
När kommunen initierade arbetet och beställde markundersökningar konstaterade man att den norra platåns stödmur var felaktigt konstruerad vilket bl.a. orsakade sättningar i marken. Därför konstaterade man att stödmuren måste byggas om, vilket i sig är positivt eftersom man initialt inte ville bredda planen åt det hållet, men när stödmuren ändå var i behov av ombyggnation ansågs det lämpligast att trots allt genomföra breddningen på den sidan. Bygglov för denna ombyggnation och breddning beviljades 22 juli 2021, men det tidigare konstgräset togs bort redan i slutet av juni.
När entreprenören skulle påbörja schaktningsarbeten för platåbreddningen och genomförde inmätningar, kunde man dock konstatera att planen inte hade blivit korrekt inmätt när den ursprungligen byggdes, vilket i sin tur resulterade i att den av kommunen projekterade nya stödmuren inte skulle bli tillräckligt hög. Detta informerade kommunen EKF om i ett möte 1 september, men i samma möte var dock kommunens Projektledare mycket optimistisk om att en alternativ konstruktion skulle kunna genomföras och att den då kommunicerade tidplanen trots allt skulle kunna hållas, dvs så att planen beräknades vara klar i oktober. EKF:s representanter var såklart positiva men samtidigt lite förvånade och man blev lovade bekräftelse på detta inom kort av Projektledaren. Två veckor senare hade EKF fortfarande inte fått någon information och kontaktade då kommunens tjänstemän för att förstå hur arbetet ska fortlöpa. Men i mitten av september får vi information om att den alternativa konstruktionen som Projektledaren hoppats på tyvärr inte går att genomföra eftersom betong-L-stöden inte räcker då nivåskillnaden fortfarande är för stor. Man informerade därför att kommunen istället utvärderar två andra alternativa lösningar för stödmuren, men att det tyvärr innebär att nuvarande tidplan inte kommer kunna hållas. Man kunde dock inte ge oss någon ny ens preliminär tidplan, vilket vi tydligt påtalade att det är mycket viktigt för EKF, men även för andra föreningar som drabbas av att Erikslundsplanen är indisponibel, då planbristen i kommunen är stor.
Efter att ytterligare en månad helt utan information från kommunen kontaktar vi 11 oktober igen kommunens tjänstemän och påtalar att vi nu rimligen måste få återkoppling på hur projektet drivs vidare och åtminstone få en preliminär tidplan för projektet. Vi har från början i projektet haft en konstruktiv dialog med kommunen och hela tiden påtalat att det viktigaste såklart är att arbetet utförs korrekt så att inte planen behöver byggas om igen efter något år pga t.ex. dräneringsproblem, hål och sättningar i marken. Vi har också visat förståelse för att man inte kunnat ge oss en exakt eller detaljerad tidplan eller projektplan, men med drygt en vecka kvar enligt ursprunglig tidplan måste vi åtminstone kunna ges en ungefärlig uppskattning för att planera samt kommunicera till våra ledare, medlemmar men också till andra föreningar som drabbas av att en plan är ospelbar. Vi eskalerar också vår oro kring hur projektet drivs till ansvariga politiker.
12 oktober får vi som svar en Promemoria skriven av kommunens projektledare. I detta PM beskrivs alla problem kring stödmuren och de olika lösningarna man utvärderat. Men PM:et innehåller också information om att man nu i oktober upptäckt ”helt nya problem under den befintliga planen” - problem som enligt Projektledaren ”inte gått att förutspå”. Problemen handlar om ”slukhål” som ”plötsligt började dyka upp i planen”. När detta uppdagades genomfördes ett antal provgrävningar för att hitta orsaken till problemet. Vid provgrävningarna konstaterades att ”uppbyggnaden av planen är av mycket varierande kvalitet”. Vid vissa provpunkter ser det bra ut, men vid de uppkomna hålen finns stora brister i underlagsarbetet.
Utdrag ur PM, 12 oktober:
Vid hålen består uppbyggnaden av tre lager där det understa är sprängsten, följt av ett lager med lera och natursten och till sist en avjämning av stenkross. Felet med denna uppbyggnad är att det blir stora luftfickor mellan sprängstenarna. När det regnar sipprar vatten ner genom de två översta lagren och drar med sig de överliggande massorna ner i luftfickorna”.
Det konstaterades också att markduk saknades i konstruktionen, men problemen går inte att lösa med markduk utan alternativen är att försöka fylla luftfickorna med massor eller ta bort all sprängsten och fylla med nya massor. Vilket alternativ som är det bästa är överlåtet åt en geotekniker att utreda.
Det enda sättet att få reda på hur utbrett problemet är att schakta av de två översta lagren och sedan åtgärda enligt något av de två alternativen ovan. När problemet med sprängstenen är åtgärdad finns det anledning att använda en markduk mellan de två övre lagren för att dessa ska hållas separerade. Det bör dock påpekas att avsaknaden av markduk inte har med sättningarna att göra.
Att tidplanen skjuts framåt är helt beroende av dessa sedan tidigare inbyggda fel. Att felet uppdagas nu istället för i tidigare skede har minimal påverkan på den tid det kommer ta att åtgärda felet.
Men PM:et innehåller återigen ingen projekt- eller tidplan eller ens preliminär tidsuppskattning om när projektet kan vara slutfört. EKF ber återigen om en projektplan och 19 oktober får vi ett mail där Projektledaren säger att de inte kan ge ett konkret svar pga kommande årstid, men att hans preliminära bedömning är att planen kan vara klar i slutet av februari 2022, men att det i så fall ”förutsätter en mild vinter”. Projektledaren upplyser också att man från kommunens sida begärt att entreprenören ska återkomma med antalet arbetsdagar de tror krävs för att färdigställa. Återkoppling om det har ännu inte delgetts.
Gemensamt möte med Täbys fotbollsföreningar
20 oktober hålls ett gemensamt informations- och dialogmöte med representanter från alla fotbollsföreningar i Täby samt kommunens tjänstemän och ansvariga projektledare. Mötets huvudpunkter är information om förseningen av Erikslundsplanen, beskrivning av bygget av en ny 7-spelsplan i Gribbylund (där framförallt Täby FK och Viggbyholm tydligt efterfrågat en 9-spelsplan) samt information om anläggning av belysning vid Viggbydalens konstgräs under 2022. Gällande Gribbylund så beskrivs ett antal utmaningar med dränering och dagvatten som försenat projektet, men man hoppas att den planen ska kunna vara klar i vår, men man kan ”inte lova att den är klar till seriestart”, framförallt menar man att limning av konstgräset är väderkänsligt. Gällande Erikslundsplanen så är under mötet alla fotbollsföreningar överens om att Erikslundsplanens avstängning skapar problem för alla och det måste vara högprioriterat att få ordning på! Man undrar också hur ett beslutat projekt som detta kan ta så lång tid och hur man fortfarande idag inte kan presentera en tidplan. Klubbarna ber också att kommunen officiellt kommunicerar om denna försening i projektet och vad det får för konsekvenser. Klubbarna är överens om att man behöver information att hänvisa till i sin planering, fördelning av plantider och i kommunikation till sina medlemmar och anhöriga. Kommunen lovar att göra detta och man erkänner också att man brustit i kommunikationen framförallt till EKF, men vi har ännu inte sett någon sådan information publiceras.
Kommunens Projektledare beskriver under mötet de orsaker som han menar skapat förseningarna med Erikslundsplanen enligt ovan. EKF:s representant i mötet (undertecknad) påpekar dock tydligt att det finns omfattande delar i beskrivningen som inte stämmer. Man hänvisar förseningarna till bygglov för stödmur och konstruktionsfel i denna som dragit ut på tiden, när de facto planens konstgräs togs bort i juni. Sedan dess har i princip inget skett under den befintliga planen. Alltså självklart kan man inte upptäcka underliggande fel i marken under planen förrän nu om man inte förrän just nyligen börjat gräva i marken under den tidigare planen. En mark som haft omfattande och kända problem sedan lång tid tillbaka och som av kommunen stängdes av för all form av spel pga skaderisk bl.a. pga hål i planen. Det är också anmärkningsvärt att konstgräset togs bort så tidigt (vilket omöjliggjort spontanidrott under sommaren) om man inte avsåg att kontrollera marken under ens i den grad att man förrän nu t.ex. upptäckt att markduk mm saknas eller undersökt planens olika hål.
Projektledaren informerar vidare att man ”hoppas att projektet kan vara klart i februari/mars, men att det beror på hur kall vintern blir”. Alla klubbar är överens om att det är mycket viktigt att Erikslundsplanen färdigställs så att den kan ta i bruk senast kring sportlovet 2022. Ytterligare förseningar får förödande konsekvenser för dessa klubbar vars verksamhet berör drygt 5000 aktiva medlemmar. Vi inväntar skriftlig dokumentation från mötet, men detta har ännu ej delgetts av kommunens representanter. Vi har också bett om vägledning om vad vi kan kommunicera till berörda intressenter, inte minst om en ungefärlig tidplan, och blivit utlovade detta för några veckor sen, men än så länge utan framgång.
Så vi får helt enkelt hålla tummarna för att planen är klar till sportlovet vecka 9, även om inget kan lovas.
Brinkplanen ej bokningsbar på söndagar resten av året
Med rådande planbrist och förseningen med Erikslundsplanen är det lite anmärkningsvärt att kommunen utan förvarning plötsligt har informerat EKF:s kansli om att Brinkskolans konstgräsplan from nu inte kommer vara bokningsbar på söndagar resten av året. På söndagar får nu endast spontanidrott och icke föreningsledd verksamhet bedrivas på Brinkskolan.
Detta innebär att fotbollsleken för våra yngsta flickor och pojkar födda 2016 på söndag ställs in (kör igång inomhus 13 november), detsamma gäller flickor och pojkar födda 2015 med träningstid på söndagar samt pojkar födda 2013:s planerade internmatch som istället får flyttas till Skarpängsplanen på söndag. Så istället för att gå/cykla till Brinken blir det bilfärd till Skarpäng för många.
andreas.mathiesen@ekf.nu, (styrelseledamot med fokus på anläggningsfrågor och tränare EKF P2013 och EKF P/F2016)
Kommentarer
Tina 5 nov 2021
Jisses! Det är ett tråkigt underbetyg till kommunen, när jag inte ens blir särskilt förvånad över alla dessa ovan beskrivna turer hit och dit. Stort tack till de i föreningen som aktivt tar sig tid och har ork att ha en löpande kontakt med kommunens representanter gång efter annan, för att se till att våra barn förhoppningsvis har någonstans att träna inom ett rimligt avstånd från hemmet.
Mvh Tina
Joel Nisses 10 nov 2021
Bra uppdatering av läget, och tack för all kraft ni i anläggningsgruppen och du Andreas lägger ner.