Dela nyhet
Det där med ålder...
5 feb 2016 5 kommentarer
Övre bilden. Tolv brottare i födda 1995-2000 ordnade i subjektiv åldersordning av undertecknad och huvudtränare. Vi tar bara hänsyn till “utseende” och ej till personliga egenskaper.
Undre bilden. Samma 12 brottare ordnade i uppgiven ålder från yngst till äldst. Alex -00, Alex -99, Anton -99, Ivar -99, Mohammad -98, Emil -98, Mustafa -98, Felix -98, Henrik -97, Martin -96, Axel 96, Josef -95.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag har noterat att det pratas en hel del om ”ålder” på ungdomar; i media, på jobbet, på tävlingar och på andra ställen. Detta i ett sammanhang där jag som många andra har uppfattningen att många av de ensamkommande afghanska ungdomarna ”ser ut” att vara relativt mogna 17-åringar. Enligt Migrationsverkets statistik för 2015 angav ca 12,000 asylsökande att dom var 16-17 år. Endast 2,500 uppgav åldern 18-19 år. Det är inte en rimlig fördelning. Jag har ingen patentlösning på hur samhället ska komma åt detta problem, MEN(!) när vi gör omdömen om enskilda individer är vi ute på tunn is. Man har åsikter baserade på hur en yngling ”ser ut”, det vill säga hur gammal han ser ut att vara. Nästan alla gör då en subjektiv jämförelse av en (1) individs utseende med vad vi tycker är ”normalt” för en viss ålder. Och där prickar vi nästan alltid rätt, eller? Misstaget vi ofta gör beror på att alla biologiska egenskaper är ”normalfördelade”. Hur vårt utseende förändras och ser ut vid en given tidpunkt under tonårsperioden är en sådan ”biologisk egenskap”. En mycket komplex sådan, men ändå. Jag tror att det är lättare om jag gör en liknelse med kroppslängd. Om man är född 1998 i Sverige så är medellängden som 17-åring mellan 175 och 180 cm (och man väger ungefär 62-67 kg). Jag tror att alla håller med om att 17-åringen som är 2 meter eller 160 cm är ganska lång, respektive ganska kort, men ändå fullt ”normal”? Är man 2,10 meter eller 150 cm börjar vi tycka är lite extremt och dom personerna finns i respektive ände av det vi kallar för en normalfördelning, utan att för den skull vara en helt osannolikt lång eller kort 17-åring. Samlar vi ihop 1000 17-åringar ser det ungefär på detta sätt; de flesta är runt 180 och nästan fullvuxna med ungefär en eller två centimeter kvar att växa (i medeltal).
Precis samma resonemang gäller för hur gammal man ser ut att vara som 17-åring.
Låt oss anta att X% av de ensamkommande ungdomarna anger en för låg ålder och att åldersbestämningsmetoderna som Migrationsverket använder plockar upp ungefär motsvarande antal. Givet normalfördelningen av den biologiska egenskapen ”uppskattad ålder” torde då minst hälften av slutsatserna vara felaktiga. Man skulle få precis samma resultat om man delade in alla ensamkommande från Afghanistan i två grupper, (100-X%=rätt ålder och X%=fel ålder) genom att låta ungdomarna vid sin åldersbestämningsintervju dra vinst eller nitlott ur en påse där nitlotterna har samma förekomst som det antagna X% ovan… Billigare och humanare skulle det bli också.
Jag har gjort ett litet visuellt experiment där jag har plockat ut 12 brottare ur ÖIS träningsgrupp som är födda mellan 1995 och 2001. Alla förutom 2 är födda i Sverige. I den första bilden står dom i subjektivt bedömd åldersföljd, dvs i den ordning som deras utseende leder oss att tro (det finns en hel del att säga om denna indelning och den skulle kunna varieras en hel del åt olika håll). I den andra bilden har vi låtit den uppgivna åldern bestämma ordningen. Mycket mer kan sägas om detta, men jag nöjer mig med att konstatera att det inte är lätt att korrekt bedöma ålder i intervallet 15-20 år…
Av ungdomarna ser ungefär hälften ut som vi tycker att en svenskfödd 17-åring borde se ut. En fjärdedel ser yngre ut och en fjärdedel ser äldre ut. Några ser mycket yngre ut och några ser mycket äldre ut.
Tänk på att när du gör en bedömning av en (1) individs egenskaper så är dessa egenskaper normalfördelade i den grupp dom representerar. Svenska 17-åringar, afghanska 17-åringar, norska 17-åringar eller finska 17-åringar. Det spelar ingen roll. När man bedömer en (1) person (med namn och känslor), så är den statistiska osäkerheten omdömet mycket stor.
För att driva denna betraktelse av ålder till sin spets…
Låt säga att vi lät dessa 12 grabbar röntga handleden på det sätt en “medicinsk åldersbestämning” går till i Migrationsverkets regi, med skillnaden av vi hanterar mätresultaten strikt vetenskaplig. Resultatet skulle bli att INGEN av dessa 12 med säkerhet skulle kunna sägas vara äldre än 18 år. Sorry Joseph!
Det referensmaterial (amerikanska personer födda på 30-talet) för åldersbestämning som man använder säger att medelvärdet för kronologisk ålder när skelettet är vuxet (moget) är 17,6 år. Notera att man inte kan se om skelettet är "övermoget", däremot att det är omoget. Antar att man ser ålders och förslitningsartros också, men vi bortser från det i just denna fråga. Det 95%-iga konfidensintervallet ger ett spann i kronologisk ålder mellan 15 och 20,2 år.
På svenska; om röntgenundersökningen säger att man är vuxen (äldre än 17,6 år), så är man med 95% säkerhet mellan 15 och 20,2 år.
Detta är den nuvarande formen av "medicinsk åldersbestämning" och den säger inte mer än exakt det som står i fet text ovanför - inte bra!
Kommentarer
H 6 feb 2016
Det finns garanterat möjlighet att genomföra ålderstester på eget initiativ, särskilt i idrottsrelaterade sammanhang. Är det så att du finner att någon är speciellt utsatt för spekulationer kring huruvida denne är, låt säga, 17 år gammal eller ej - låt då pojken genomföra ett ålderstest så kan man ju avfärda alla spekulationer och kommentarer med faktum svart på vitt. Istället för att rada upp ungdomarna på olika fotografier i syfte att folk skall sitta och försöka gissa ålder på dem, följt av en text med kontentan hur dumt det är att sitta och gissa ålder baserat på utseende.
Annars är det nog bara att acceptera att folk kommer ha synpunkter på att någon som ser ut att kunna vara 25 deltar i tävlingar för 17-åringar för att han uppger sig vara så gammal, och det utan att vi kan vara helt säkra på att han faktiskt är 17. Oavsett vad du har för uppfattning i frågan.
Thomas Svensson 6 feb 2016
Hej H! Om det hade funnits tillförlitliga metoder för att bestämma ålder på tonåringar, så skulle jag vara den första att rekommendera det. Så är inte fallet och det finns i princip inga kompetenta läkare som ställer sig bakom de metoder som tex Migrationsverket använder. Detta finns kommenterat i Läkartidningen ganska nyligen om du är intresserad av denna information (http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2015/10/Svart-att-sakert-faststalla-alder-hos-asylsokande-barn/)
mvh/Thomas
H 6 feb 2016
Hej Thomas:
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/internationals/8323257.stm http://www.gothiacup.se/swe/turneringsinfo/alderskontroll/
- Det finns fler än Migrationsverket som utför ålderskontroller. I BBC-länken så talas det ju om "wrist-scan" vilket väl borde översättas till "skelettröntgen" om jag kan min engelska rätt. Med hjälp av en sådan kanske man inte kan få fram ett exakt födelsedata, men duger det åt Fifa så borde det väl duga åt brottningen också? Även om den metoden inte ger ett exakt mått så kan resultatet ge en tydlig fingervisning.
Jan Ericson (M) ställde i oktober förra året frågan om varför Fifa, Internationella friidrottsförbundet, ishockeyn och andra klarar av att genomföra säkra ålderstester men inte Migrationsverket. Det kan man fråga sig... och lägga till varför inte brottningen heller kan göra det. (https://twitter.com/ericson_ubbhult/status/657963101053173760 - vad han har för källa vet jag inte, men frågan är relevant)
Är det så att den 17-årige supertalangen som deltar i lilla Fyrstads ena veckan och senior-SM den andra, för att prestera riktigt bra i båda, faktiskt är 17 år så skall han naturligtvis inte förskyllas för fusk. Men är det så att han _inte_ är 17 år så står han i vägen för andra 17-åringar och hejdar deras utveckling. Vilket vore värst tycker du?
De som tror att han är äldre har förvisso inget annat underlag för sin tes än spekulationer, men det har å andra sidan inte de som hävdar att han är så gammal som uppgivits heller. Dessvärre ligger nog eventuell bevisbörda på de senare, eftersom han tävlar i ungdomsklasser.
Ola Eklöf 6 feb 2016
Mr H.... Tror att Thomas vill få oss alla att ta en funderare, många har förutfattade meningar (även jag). Förstår och håller med dig i mycket vad dy skriver. Tycker dock att du är en fegis då du inte skriver ditt namn. Ola Eklöf
Daniel Joseph Ferrer Rodriguez 9 feb 2016
Kul att Thomas Svensson drar in mig i det hela... jag är ju född i Sverige och kan på inget sätt fiffla med min ålder..... Eller? ;)
Mr. H... Här hållet jag definitivt med Ola Eklöf, rätt mesigt att dra en massa slutsatser utan att visa sitt riktiga "jag"
När du döljer ditt namn så börjar man undra om du har något mer emot vår "17 åriga supertalang" än bara misstankar om omdömen DANIEL JOSEPH ENRIQUE FERRER RODRIGUEZ